Ne dobd ki a szobanövényedet, ha penészes a földje! A megoldás kézenfekvőbb, mint gondolnád

Szabadulj meg a penészes virágföldtől három lépésben!

filodendron
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy növényekkel teli lakás csupa boldogság: friss levegővel látnak el, esztétikusak, virágzásuk pedig mérhetetlen büszkeséggel tölti el gondozójukat még akkor is, ha mindez egy erkélyre vagy akár csak egy ablakpárkánnyi területre korlátozódik. De szinte minden kezdő kertész életében eljön a pillanat, amikor hiábavalónak látszik minden törődés, a virágföldet látszólag minden igyekezet ellenére ellepi a penész, ő maga pedig értetlenül áll a cserepek előtt.

Abban biztos lehetsz, hogy a földben hemzsegő penész sem a virágaidnak nem tesz jót, sem az egészségednek nem kedvez, hiszen nap mint nap ezt a levegőt vagy kénytelen szívni, és, amikor aztán a szép növények is látványosan szenvedni kezdenek, a legjobb döntésnek új virágok beszerzése és a régiek szemétbe hajítása látszik. Pedig a probléma továbbra is fennállhat.

Mik lehetnek az okok?

A penész nem feltétlenül az elhanyagolt növényeket támadja meg, sőt, gyakori, hogy pont a túlöntözés eredménye. A másik két lehetséges ok a lakásban keresendő, ez a magas páratartalom és a kevés szellőzés, amit ilyen esetben a falakon megjelenő foltokon is észrevehetsz.

Egy rosszul szellőző fürdőszobában például nagyobb eséllyel fordul elő ez a probléma, de kockázatos lehet az is, amikor az erkélyen nevelt virágaidat egyik napról a másikra beviszed ősszel a lakásba, és ugyanúgy gondozod tovább a fűtött szobában, ahogy addig a huzatos, napfényes teraszon tetted. A penészedést természetesen a legjobb megelőzni, ha viszont már megtörtént a baj, gyors és hosszú távú megoldást érdemes elérni.

Mit tehetsz?

Ha időben észreveszed a burjánzást, amikor még nem lepte el a földet a penész, megpróbálkozhatsz a virág- és gazdaboltokban kapható gombaölő szerekkel, bár ezek nem olcsók - 100 gramm akár 4000 forint körül is lehet -, hatékonynak és veszélytelennek mondják őket. Ha azonban vegyszer nélkül szeretnéd megoldani, és tudsz rászánni egy órácskát a hétvégédből, a legjobb, ha az alapoknál kezded a megújulást.

Ahhoz ugyanis, hogy ne csak kiirtsd a penészgombát, hanem végérvényesen meg is szabadulj a káros földtől, átültetésre lesz szükség, amire a legideálisabbnak a tavasz elejét tartják, amikor még nincsenek friss hajtások, rügyek a szárakon.

Első lépés: az előkészítés

Nagyon óvatosan vedd ki a növényeidet a cserepükből! Ezután a lehető legalaposabban távolítsd el a földet és a gyökeret megtámadó penészt, és enyhén rázogasd meg a földlabdát is, ügyelve arra, hogy a virág gyökerét minél kevésbé sértsd meg!

Második lépés: a spórák eltüntetése

Ekkor két lehetőséged van. Ha szereztél be új cserepeket, akkor könnyű dolgod van, ha azonban a nagyságuk még nem indokolta az átültetést, így maradnál a régieknél, mindenféleképpen gondosan fertőtlenítsd a cserepeket! Remek szolgálatot tehet ilyenkor is a hihetetlenül sokoldalú, ám mindig kéznél levő háztartási ecet, amivel könnyen lemoshatod a cserepeket egy szivacs segítségével.

Harmadik lépés: vissza a cserépbe

Miután teljesen megszáradt a cserép, visszakerülhet bele a virág, természetesen bő, tápanyagban gazdag virágföld kíséretében. Arra nem árt odafigyelni, hogy, ha az adott növényt valamilyen formában fogyasztásra szánod, ne a műtrágyázott változatot keresd, de még egy egyszerű barkácsboltban is temérdek fajtát találsz - például palántaföldet, fűszernövényekhez használhatót. Bekeverheted ezt egy kis - legfeljebb 30% - tőzeggel is - 300 forint körül mozog a 2 literes kiszerelés -, ami szintén a vízáteresztő képességet segíti.

begonia

Jó praktika, hogy, mielőtt a földet beletöltöd, egy réteg kavicsot helyezel az aljába, ez a későbbiekben biztosítja a megfelelő víz- és levegőellátást.

Miután a virágot átültetted, szintén megelőzésképpen szórhatsz a felszínére némi agyaggranulátumot - 5 liter körülbelül 500 forint -, ami túlöntözés esetén felszívja a felesleges nedvességet, sőt, nyáron is hasznos, hiszen ugyanezen előnyös tulajdonságának köszönhetően a kiszáradást is megakadályozza.

Arra pedig mindenütt felhívják a figyelmet, hogy átültetés után egy hónapig még nem tanácsos folyékony tápoldatot adni a növényeknek, hiszen megégetheti a sérülékeny gyökereket.

Észszerűen a megelőzésért

Mindezeket követően a legfontosabb az, hogy ügyelj a megelőzésre, és ezentúl lehetőleg mindig alulról öntözz, valamint figyelj arra is, hogy a téli időszakban minden virágnak jóval kisebb a vízigénye, mint a forró, száraz napokon, amikor a naponta többször megöntözött föld is egykettőre csontszárazzá válik.

Az átültetés minden szempontból előnyös. A növényed imádni fogja az új, tápanyagdús közeget, a megújulás pedig egyfajta terápiás jelleget is kaphat, miközben megismerkedsz a növényeiddel, és még büszkébb lehetsz, amikor azt látod, a balkon újra gyönyörű, zöld pompában úszik.

Könnyen szaporítható szobanövények

A növényeidet könnyen megmentheted úgy is, ha leemelsz a tőről egy hajtást, és gyökerezteted, majd átülteted egy új cserépbe. Mutatjuk a legegyszerűbben szaporítható, legnépszerűbb szobanövényeket.

Ezt is szeretjük