Hogyan lesz bőtermő akár az erkélyen a paradicsom? Így palántázz sikeresen otthon

Hasznos ötleteket adunk az otthoni paradicsomneveléshez, palántázáshoz.

Paradicsom nevelése otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs is jobb érzés annál, mint a saját magunk által nevelt zöldség, gyümölcs fogyasztása, amihez még kertre sincs szükség. Hiszen akár az erkélyen is nevelhetsz néhány zöldséget, például paradicsomot is.

Így nevelj paradicsomot az erkélyen

A paradicsom az egyik legegyszerűbben nevelhető növény, amihez nem kell különleges föld, eszközök vagy nagy hely. A legfontosabb, hogy meleg legyen, ami egy lakásban is teljesül, így egy kis odafigyeléssel otthon is termeszthetsz paradicsomot. Az egyszerűbb módszer, ha palántákat ültetsz, de a gyakorlottabb kertészek magból is nevelhetik a növényt. Utóbbi esetben figyelj rá, hogy minőségi magot vásárolj, amit palántaföldbe ültess fél centiméter mélyen. 

paradicsom palánta
Fotó: Natalia Kuzina / Getty Images Hungary

Palántázáshoz kaphatók kifejezetten erre a célra készült palántázótálcák, de egyszerű tejfölöspoharak is megfelelnek, csak ne felejtsd el kilyukasztani az aljukat, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Ablak mellé, meleg helyre tedd őket, és gondoskodj róla, hogy a föld állandóan nedves legyen. Az első sziklevelek megjelenése után viszont kevesebb vizet adj nekik, és tedd pár fokkal hűvösebb helyre. Általában 4-6 hét kell a palánták megnövéséhez, ezek után ültesd át őket egy nagyobb cserépbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Erkélyen nevelés

Ha a kert helyett továbbra is a lakásban vagy az erkélyen neveled a paradicsompalántákat, megfelelő méretű, legalább 30-35 cm átmérőjű cserépbe ültesd őket, aminek az alján lyukak találhatók. Léteznek úgynevezett csüngő balkonparadicsom-fajták is, amiket egy virágtartóba is nyugodtan ültethetsz, és hasonló módon gondozhatsz, mint a cserepes változatot. Még több erkélyen nevelhető növényt találsz ide kattintva

Földnek a marhatrágya a legjobb, de más, semleges kémhatású virágföld is megteszi. A szára mellé pedig mindenképp állíts egy karót vagy pálcát, ami megtartja majd a termést hozó növényt is. Nyáron különösen fontos a rendszeres locsolás, és hogy a földje nyirkos legyen. A pangó vizet viszont nem szereti, mert a gyökerei könnyen elrohadhatnak. Érdemes körülbelül kéthetente tápanyagot is adni a földjének, ha pedig túl nagyra nőtt, nyugodtan vágd le a felesleges szárat. 

Varázslatos, mini kert az erkélyre: pár négyzetméteren is csodát tehetsz

Egy ízléses, mini kert is lehet épp annyira hangulatos, mint a valódi.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük