Pánik a devizahitelek körül - Jöhet még ennél is rosszabb?

Ha a svájci frank tovább erősödik az euróval szemben, eljöhet a frankhitelesek végzetes eladósodása.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Svájci gazdasági vezetők elképzelhetőnek tartják, hogy a frank egészen addig erősödik, amíg paritásba kerül az euróval, ami azt jelenti, hogy egy frank pontosan egy eurót érhet.

A csődközeli görög helyzet komolyan megtépázhatja az eurót, a befektetők pedig biztonsági alapon megint a svájci frankhoz nyúlnak. Az egy-egyes árfolyamnak Svájc sem örülne, de a magyar frankhitelesek körülményeit sem hagyná érintetlenül: drámaian növekedhetnének a törlesztőrészletek.

Történelmi csúcson a frank

Csütörtök délután történelmi csúcsot döntött a svájci frank a forinttal szemben: 226,98 forinton jegyezték, az euró pedig 1,1876 svájci frankra esett.

Taracky Andrej, a Buda-Cash Brókerház devizakereskedelmi üzletágvezetője a Hír TV híradójában beszélt az árfolyamcsúcs lehetséges okairól: az eleve pesszimista nemzetközi befektetői hangulatot szerinte a görög adósságválság hatása mellett a vártnál gyengébb amerikai munkaerő-piaci adatok is rontották.

Az elemző úgy látja, a svájci jegybank legfeljebb csak lassíthatja a folyamatot, de megfordítani aligha tudja, és bár az erősödés után jöhet egy pár napos visszaesés, a tendencia továbbra is az alpesi deviza erősödése felé mutat.

Mit szól ehhez Svájc?

A svájciak csöppet sem örülnek a megizmosodott frankárfolyamnak, mivel ez számukra kisebb exportbevételt jelent.

Reális forgatókönyvnek tartja az egy-egyes frank-euró árfolyam kialakulását Peter Widmer, az exportra termelő svájci vállalatok szövetségének - Swiss Export - elnöke egy lapinterjúban nyilatkozva. Szerinte ha ez bekövetkezik, akár ugrásszerűen megduplázódhat a munkanélküliség Svájcban.

Mivel egy ilyen árfolyam rendkívül rossz hatással lenne az exportra, emiatt akár két-háromezer cég is külföldre települne, vagyis 100-150 ezer ember veszíthetné el a munkáját. Főleg a kis- és középvállalkozásokat érintené az extrém helyzet: az exportban érdekelt kkv-k mintegy 10%-a megszűnhet, ha bejön az aggasztó jóslat.

Több tízezer hitel dőlhet be

A nemzetközi bizonytalanság és a gazdasági problémák miatt az euró egyre gyengébb, ez pedig fölértékeli a svájci frankot. Taracky Andrej szerint a két valuta drámai viszonya játszhatott közre abban, hogy a frank a forinttal szemben is történelmi csúcsot döntsön, ugyanis az euró-forint árfolyam 269 körül mozog, vagyis nem a forint gyengüléséről van szó elsősorban, hanem a svájci frank erősödéséről.

Közgazdászok és elemzők figyelmeztetnek, ha a frank hosszabb ideig marad 220 forint fölött, akkor újabb devizahitelesek dobhatják be a kulcsot, és válhatnak fizetésképtelenné - a több mint három hónapja nem fizető adósok száma jelenleg 120 ezer körüli, de a pesszimista becslés szerint ez akár 70 ezerrel is növekedhet.

A Blikknek nyilatkozó Csaba László közgazdász vészes forgatókönyvet jósol: elképzelhetőnek tartja, hogy a frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészletei akár 20%-kal is növekedhetnek, ebbe a plusz terhelésbe pedig több tízezer adós belebukhat.

A fix árfolyam lehet a menedék?

Az Otthonteremtő akcióterv részeként beharangozott árfolyamrögzítés jelentheti az egyik menedéket azoknak a családoknak, akik képtelenek lennének fizetni a radikálisan megemelkedett törlesztőrészletet, így a vártnál jóval többen választhatják majd ezt a lehetőséget.

A 180 forinton befagyasztott árfolyam 2014 végéig hagyna időt az adósoknak, hogy összeszedhessék magukat anyagilag - addig élhet a remény, hogy a svájci frank veszít értékéből, 2015-től pedig az addig megspórolt különbözetet is ki kell fizetniük.

Ha az uniós mentőcsomag célba ér, Görögország pedig megkezdi az ígért reformokat, lassan a piaci hangulat is javulhat, de ez akár hónapokig eltarthat, addig pedig nincs sok esély az euró, és így a forint visszaerősödésére a svájci frankkal szemben.

Ezt is szeretjük