Új programot indít el a kormány: a te lakásodat is érintheti
Már sokan vártak a pályázatokra: jövő év februárjában újraindul a panelprogram.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 700 ezer iparosított technológiával épült lakásból eddig 320 ezer újult meg, a megmaradt 380 ezer lakás felújítását pedig 2020-ig kívánja elérni a kormány, ezért indítja el jövő februárban a Panel III. programot - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter december közepén.

A program 500 milliárd forintba kerül - ismertette Horváth Attila Imre, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Ennek egyharmada lesz vissza nem térítendő támogatás.

Nemcsak a panelházakat érinti

A panelfelújítási programot - mely azonban nemcsak a paneles technológiával épített lakásokat, hanem a más, úgynevezett iparosított technológiát, így az alagútzsalusat, a síkzsalusat, a salakbetonosat is jelenti - 2001-ben az akkori Orbán-kormány indította el.

Ennek folytatása volt a 2009-ben indított Panel II. program, mely annyi pályázatot fogadott be, hogy 2010-ben 14 milliárd forint forrás hiányzott a megvalósításhoz.

A még hátralévő pályázatok lezárásához 4,2 milliárd forint szükséges, és ez rendelkezésre áll - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a visszalépések is csökkentették a szükséges forrást.

Ebből finanszírozzák a programot

Jelenleg a felújítások finanszírozása három forrásból történik: egyharmad rész a vissza nem térítendő állami támogatás, egyharmad az önkormányzati támogatás és egyharmad a saját erő, melyhez MFB-hitel is rendelkezésre áll.

Miután a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban már épületenergetikai felújításra is igénybe lehet venni uniós forrást a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programból, a vissza nem térítendő támogatás egy része ebből származik.

Megrázó képek a lakótelepről
Hongkong a lakhatás terén nem rendelkezik túl jó körülményekkel, legalábbis, ami a szegényebb rétegeket illeti. Gyakran akkora lakásban élnek az emberek, mely alig nagyobb egy mellékhelyiségnél. Kattints ide, és nézd meg a képeket!

Emellett a szén-dioxid-kvóta eladásából származó Zöld Finanszírozási Rendszer is rendelkezésre áll.

Várhatóan erre lehet majd pályázni

A pályázati feltételeket még nem dolgozták ki teljes mértékben, azt azonban már tudni lehet, hogy csak komplex felújítást - a falak hőszigetelése, ablakcsere, gépészet felújítása, és ahol lehet, megújuló energiatermelés - támogatnak, és a cél a 40 százalékos fűtésienergia-megtakarítás lesz, ami csökkentheti a családok kiadásait.

Ezt is szeretjük