Te is kaphatsz komoly rezsikedvezményt: tudd meg, védendő fogyasztó vagy-e!
Lehet, hogy kaphatsz kedvezményt, csak nem tudsz róla.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a postás bedobja a postaládába a sárga csekket tartalmazó borítékot, senki nem örül, hiszen a számlákon szereplő összeget szigorúan be kell fizetni, hacsak nem akar valaki az adott szolgáltatás nélkül maradni.

Van rá mód azonban, hogy különféle kedvezményeket kapj, létezik ugyanis olyan lehetőség, mely azokat segíti, akiknek valamilyen okból vékonyabb a pénztárcájuk.

A lakhatás megőrzése, illetve a hajléktalanná válás megelőzése érdekében a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők árengedménynek nem minősülő, szolgáltatásokhoz kapcsolódó kedvezményt vehetnek igénybe, ugyanis védendő fogyasztónak számítanak.

Ki kaphat ilyen kedvezményt?

Védendő fogyasztóknak járó kedvezményt szociálisan rászorulók és fogyatékkal élők igényelhetnek, a két kategóriába való besoroláshoz pedig a következő szempontokat veszik figyelembe.

A szociálisan rászorulók kategóriájába tartozik az, aki ápolási díjban, aktív korúak ellátásában, időskori nyugdíjban, gyermekvédelmi kedvezményben, lakásfenntartási kedvezményben vagy otthonteremtési támogatásban - három évig a megállapítástól számítva - részesül, vagy hivatásos nevelőszülő.

Embertelen körülmények között élnek
Hongkongban elkeserítőek a szegények lakókörülményei. Kattints ide, és nézd meg a lakótelepekről készült, szívbemarkoló képeket!

Fogyatékkal élőnek pedig az számít, aki fogyatékossági támogatást kap, vakok járadékában részesül, illetve aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékot kap.

Milyen rezsikedvezmény jár a védendő fogyasztóknak?

A szociálisan rászorulók részletfizetési kedvezményt és fizetési haladékot kaphatnak évente egy alkalommal, meghatározott feltételekkel, emellett előrefizetős mérő felszerelését is kérhetik, mely hasonló elven működik, mint a feltöltőkártyás mobiltelefonok.

Ez a legolcsóbb fűtési módszer
Egy szakértőt kérdeztünk meg, mi számít ma a leggazdaságosabb fűtési módszernek. Kattints ide, és tudd meg!

A fogyatékkal élők a következő kedvezményeket vehetik igénybe: mérőleolvasás a felhasználási helyen, rendkívüli ingyenes mérő-felülvizsgálat 12 naptári hónapban egyszer, készpénzben történő számlakiegyenlítés a felhasználási helyen, egyedi segítségnyújtás a számla értelmezéséhez, különleges mérőhely kialakítása, valamint szünetmentes áramforrás biztosítása, amennyiben a fogyasztó életét veszélyeztetné az áramellátásból való kimaradás.

Lakásfenntartási támogatást is érdemes kérned!

Ha nehezen fizeted a lakással összefüggő költségeket, kérj támogatást az önkormányzattól. Nézd meg a videót!

Hogyan kell igényelni?

Az igényléshez ki kell tölteni egy adatlapot, amit az egyes szolgáltatók honlapjáról vagy ide kattintva is le lehet tölteni.

Ha fogyatékkel élő az igénylő, a kezelőorvossal ki kell töltetni egy fogyatékosságra vonatkozó adatlapot is. A kitöltés során a hibák és félreértések elkerülése érdekében a kitöltési útmutatót érdemes figyelembe venni.

Az igényléshez szükség lehet egyes iratok másolatára is, ezekről is a szolgáltatóktól kaphatsz bővebb információt. Az igénylés postázását követően a szolgáltató nyolc napon belül írásos választ küld az elbírálásról.

Ha gyanúsan magasak a számláid, érdemes különféle praktikákat is bevetni csökkentésük érdekében, emellett azonban azt sem árt tudni, mi fogyaszt olyan sokat. Kattints ide, és kiderül!

Ezt is szeretjük