Rengeteg áramot zabál meg feleslegesen

Egy tárgy, amit érdemes minél előbb lecserélned!

A régi vagy rosszul használt hűtő komoly többletköltséget jelent.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtésszezon idején jelentős mértékben megnövekedhetnek azok rezsiköltségei, akik nem átalánydíj formájában fizetik a számlákat. Léteznek ötletek, melyekkel lehetséges jelentősebb kiadások nélkül csökkenteni a fűtésszámlát, nem csupán erre érdemes azonban koncentrálni, ha spórolni szeretnél.

Az áram díja a világítás idejének meghosszabbodása miatt egyébként is magasabb lehet ilyenkor, amit csak tetéz, ha régebbi, nagyobb fogyasztású hűtőt használsz otthonodban. Ha nem is engedheted meg magadnak a cserét, néhány szabály betartásával mérsékelheted a számla végösszegét.

A villanyszámla 30%-a is lehet

A CECED Magyarország Egyesülés - Magyarországi Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és -képviselő Egyesülés - információi szerint a háztartások energiahasználatának általában 30%-át a hűtő- és fagyasztógépek teszik ki, éppen ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió is ezzel kezdett először foglalkozni a háztartási készülékek közül, mint ahogy az sem, hogy az energiaosztályt jelző címke a hűtőszekrényekre került rá először.

Érthető, hogy sokan nem szeretnék lecserélni a régi hűtőt, hiszen egy új komoly kiadást jelenthet, azonban fontos tudni, hogy egy energiatakarékos változattal a rezsiköltségek csökkenése miatt hamar megtérül az összeg, ha pedig részletfizetéssel történik a vásárlás, 0%-os THM-mel, még ki is sakkozható, hogy ne kelljen több pénzt kiadni.

Ha szeretnéd kiszámolni, mennyit fogyaszt a hűtőd, illetve a cserével mennyit spórolhatnál meg, érdemes kipróbálnod a CECES hűtőkalkulátorát. Ennek eléréséhez kattints ide, majd a Felnőtt világ, az Energiakalkulátorok és a Hűtőgép kalkulátor menügombokra.

Tippek, ha nem veszel új hűtőt

Léteznek szabályok és módszerek, amelyek segítségével akkor is spórolhatsz, ha nem cseréled le a régi készüléket. Ezek egy részét szinte mindenki ismeri, azonban sosem árt hangsúlyozni őket. A legalapvetőbb szabályok közé tartozik, hogy a hűtőt célszerű minél távolabb elhelyezni a fűtőtestektől vagy éppen a sütőtől, tűzhelytől, emellett fontos, hogy mögötte és fölötte is elegendő helyet hagyj a hő leadására.

Plusz tippek a villanyszámla csökkentésére

Nem csupán a hűtővel kapcsolatos szabályok betartásával csökkentheted a villanyszámlát. Hallgass meg még néhány tippet a szakértőtől!

A hőleadó rácsot is célszerű körülbelül félévente portalanítani, és ilyen időközönként lehet aktuális az automata funkcióval nem rendelkező hűtő leolvasztása is - érdemes az áramtalanítás miatt ezeket egy időben megtenni. Ha nagyon jegesedik a hűtő, ez gyakrabban is szükségessé válhat, ugyanis a jég jó hőszigetelő, így már néhány milliméteres vastagság esetén is akár 30%-kal növelheti meg a fogyasztást.

Ha túl magas a rezsi, kérj támogatást!
Ha gondot okoz fizetni a lakással kapcsolatos költségeket, érdemes lakásfenntartási támogatást igényelned. Kattints ide, és tudj meg többet!

A hűtőt ne nyisd ki, illetve tartsd nyitva feleslegesen, a beáramló meleg levegő lehűtése ugyanis jelentős mennyiségű energiát igényel. Meleg vagy langyos ételt sose tegyél a hűtőbe, ha pedig a fagyasztóból veszel ki valamit, először tedd át a hűtőrekeszbe, az olvadás során ugyanis hozzájárul a készülék hűtő funkciójához.

Végül, de nem utolsósorban az ideális hőmérsékletre is fontos figyelni, a fagyasztóban elég, ha -18 Celsius-fokos, a hűtőben pedig, ha 5-6 Celsius-fokos a hőmérséklet.

Ezt is szeretjük