Így komposztálhatsz kert nélkül - Két módszer, amit érdemes kipróbálnod, ha lakásban laksz

A komposztáláshoz nem feltétlenül van szükséged kertre.

Komposztálás panelban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeretnéd újrahasznosítani az ételhulladékot, de úgy gondolod, hogy lakásban lehetetlen komposztálni?

Akkor van egy jó hírünk számodra, ugyanis ma már panelben sem bonyolult kivitelezni a környezetvédelem ezen formáját. 

Így komposztálhatsz kert nélkül

Számos módszer létezik az otthoni komposztáláshoz, a különböző DIY- (csináld magad) eszközökön túl a kifejezetten erre a célra megalkotott eszközökig. Ebben a cikkben két olyan beltéri módszert mutatunk be, amiért még a zero waste elhivatott képviselői is odavannak. 

GettyImages-1452807599
Fotó: Erlon Silva - TRI Digital / Getty Images Hungary

Mutatjuk, hogy csináld városi körülmények között anélkül, hogy ki kellene mozdulnod a lakásból. 

Bokashi komposztáló módszer

A bokashi módszer a konyhai hulladék csökkentésére született meg. A japán kifejezés tulajdonképpen mindenféle szerves anyagra utal. Lényege a vödörben végbemenő anaerob lebontófolyamat, ami azt jelenti, hogy levegő nélkül végbemenő bakteriális tevékenység zajlik az edényben. Ezek a lebontóbaktériumok alakítják át a vödörbe adagolt konyhai hulladékot. 

Használatakor mindössze két feladatod van: egyrészt akár napi szinten kell adagolnod a szerves hulladékokat, másrészt lezárás előtt tömörítened kell, majd lefedni a levegő kizárása érdekében. Előnyeihez tartozik, hogy a folyamat teljesen szagtalan, légmentesen zárható. Hátul található rajta egy csap, amin leereszthető az így keletkezett lé, vagyis a komposzttea. Ezt a folyadékot hígítva használhatod növények tápoldataként is. 

GettyImages-1309387261
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

Hátránya viszont, hogy az edényben végbement komposztálás még nem a végtermék. Az így keletkezett massza további komposztálódást igényel. Ahhoz, hogy a végére érj a dolognak, be kell ásnod a talajba, vagy nagyobb mennyiségű virágföldbe kell keverned. 

Gilisztakomposztáló

Bár a gyerekeknek jópofának tűnik, sok felnőtt irtózik a gilisztáktól, azonban érdemes több figyelmet szentelni számukra, mivel ezek az állatok maguk komposztálják a hulladékot. A giliszták a föld felszínén található szerves hulladékot a föld alá húzzák, majd elfogyasztják, a végtermékük pedig maga az újrahasznosított, föld illatú komposzt. Az így készült komposzt nagyon jó minőségű, és annyira egyszerűen lemodellezhető, hogy házilag is gyorsan elkészíthető.

A komposztálást vörös giliszták végzik, amiket egy egyszerű horgászboltban is beszerezhetünk. Jól érzik magukat szobahőmérsékleten, és 10 és 25 fok között erkélyen és pincében is tarthatóak. Az alap konyhai komposzt gyűjtőedénye két részből áll, amelyet egy lyukacsos lap választ el egymástól. A felső részben a földbe helyezett giliszták találhatók - ide helyezzük a komposztálandó anyagokat. Az alsó részbe a földben keletkező nedvesség csöpög, más néven gilisztatea. A gilisztatea - hasonlóan a bokashiléhez - hígítva növények tápoldatozásához használható.

GettyImages-1425836692
Fotó: Iris Moreno Besalduch / Getty Images Hungary

Hátrányként említhető, hogy ez a típusú komposztálás nem minden konyhai hulladék lebontására alkalmas, emellett sokan irtóznak attól, hogy gilisztákat tartsanak az otthonukban. 

Olvass tovább! 25 dolog, amit tudsz komposztálni: ne dobd ki a szemétbe

Készíts saját komposztot a növényeidnek, és pompázni fognak. Itt a lista, hogy mi mehet bele!

25 dolog, amit tudsz komposztálni: ne dobd ki a szemétbe

Készíts saját komposztot a növényeidnek, és pompázni fognak. Itt a lista, hogy mi mehet bele!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük