25 dolog, amit tudsz komposztálni: ne dobd ki a szemétbe

Készíts saját komposztot a növényeidnek, és pompázni fognak. Itt a lista, hogy mi mehet bele!

haztartasi-hulladek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A komposzt tápanyaggal gazdagítja a földet, ezáltal segíti a növényeket a fejlődésben. Alapanyagai lehetnek az egyes háztartási maradékok, illetve az egyszerű zöldhulladék, ami nemcsak teljesen ingyen van, de a műtrágyákkal szemben vegyszermentes támogatást jelent a növényeknek.

A komposztnak két alaptípusa létezik: a zöld és a barna. Míg a zöld nitrogénben gazdag, gyorsan lebomló, addig a barna szénben gazdag, és lassan bomlik le. A teljes komposztnak mindkettőt tartalmaznia kell, de a barnát jóval nagyobb arányban, legalább négyszeresen az ideális.

Mehet a komposztba

A komposztálás legelső lépése a komposztláda és a hely kiválasztása: a legjobb a fából készült keret vagy egy fémrácsos doboz, ami a talajjal közvetlenül érintkezik. Lehetőség szerint lapos, könnyen elérhető helyre kell tenni, mivel rendszeresen forgatni kell.

Zöldkomposztként mehetnek a ládába kezeletlen gyümölcs- és zöldséghéjak, szárak, maradékok, a kávézacc, a teafű, a kerti és szobanövények levágott részei, mag nélküli gyomnövények, a lenyírt fű, a fonnyadt - de nem beteg - növények. Ide tartozik még a főtt rizs, a száraz kenyér, a régi fűszerek és a tojáshéj is.

A barna komposztba mehet akár szennyeződésmentes papírszemét, fényes bevonat nélküli kartondoboz, préselt papír, szakadt papírtáska, de szalma, falevél, apróbb gallyak, fenyőtoboz, fenyőtű, csonthéjasok barna héja és kezeletlen fa fűrészpora, forgácsa is.

Ezeket ne dobd bele!

Bár úgy tűnhet, csaknem minden háztartási hulladék mehet a komposztládába, néhány anyag nem ajánlott, akár tönkreteheti az addigi munkát is. Nem való a komposztba a beteg szobanövény, főtt étel maradéka, húsok, csontok, húsevő háziállatok alma, ürüléke sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem ajánlott a déligyümölcsök héját sem belekeverni, ezeket ugyanis általában erősen kezelik vegyszerrel. A forgalmas utak mellől sem érdemes összeszedni a fűnyesedéket, ezek nagy mennyiségben tartalmazhatnak ólmot, nehézfémeket. Sose tegyél bele olajat, műanyag zacskót, üveget, cserepeket és fémet.

Ha jó alapanyagokkal töltöd meg, és időnként átforgatod, az értékes komposzt néhány hónap alatt magától elkészül, de egy évet is várhatsz vele. A lebomlott, használatra kész humusz kisebb térfogatú, sötétbarna, állagában a földhöz hasonlít, legfeljebb apróbb darabok maradnak benne az eredeti összetevőkből. Szükség esetén átszitálhatod, majd az ültetőföldhöz keverheted. A növények csak úgy pompáznak majd tőle!

(Fotó: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük