Hogyan komposztálj panellakásban? Nem kell hozzá kert

Nem kell megijedni a lakásban komposztálástól, teljesen szagtalan a folyamat.

Komposztálás lakásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell kertes ház hozzá, hogy az ember kipróbálhassa a komposztálást. Ez a folyamat ugyanis olyan szagtalan tud lenni, hogy akár a konyhában is tartható a komposztláda, és nem igényel külön erőfeszítést a hulladék gondozása.

Magyarországon egy ember átlagosan 300 kiló hulladékot termel évente, és ennek 30 százaléka szerves eredetű, tehát komposztálható. A komposzt azután felhasználható a növények alatt, a beltéri konyhakertben, vagy készíthető belőle tápoldat a virágok számára. Akárhogy is, ez a legkörnyezetbarátabb módja a hulladék eltüntetésének, és a folyamat mindössze 1-4 hónapot vesz igénybe.

Hogyan komposztálhat az ember a lakásban?

A komposztálásnak alapvetően két módja van lakáson belül: vagy giliszták kellenek hozzá, vagy valamilyen segédanyag, ami beindítja a folyamatot. Kell hozzá továbbá egy műanyag vagy faláda, amelyet el lehet készíteni saját kezűleg is, vagy be lehet szerezni online 10 és 40 ezer forint közötti áron. Mindkét módszerre elmondható az, hogy csendes és szinte tökéletesen szagmentes.

giliszta-komposzt

Ha gilisztákat szeretnél dolgoztatni a komposztban, akkor nem sima kerti gilisztára, hanem vörös gilisztákra lesz szükséged, méghozzá nem is kevésre. Attól függően, hogy mennyi szemét keletkezik a lakásodban, akár több kilónyit is be kell szerezned. Egy kiló giliszta naponta fél, hetente három és fél kilónyi szemetet képes feldolgozni, ezzel érdemes számolni, amikor vásárolsz. És nagyon kell vigyázni, hogy ne etesd túl őket.

A gilisztaláda ideálisan elvan a lakásban, ha nem fűtöd túl melegre az otthonodat. Általában 13-24 fok közötti hőmérsékletre van szüksége. A muslicák ellen - meg különben is - ajánlott minél szárazabban tartani a ládát, ezért adagold bőségesen a tápközeget. Az is jó ötlet lehet, ha a gyümölcsöket a komposzthoz adás előtt lemosod, hogy ne maradhassanak rajta muslicapeték.

A komposztot akkor kell elkezdeni begyűjteni, amikor a talaj sötét és morzsalékos lesz. Ilyenkor a komposztáló egész tartalmát az egyik oldalra kell húzni, majd el kell kezdeni friss táptalajt és ételt adagolni a túloldalra, és csak oda. A giliszták lassan veszik majd az adást, és pár hét alatt átköltöznek arra a területre, a komposzt pedig felhasználhatóvá válik. Az is működőképes, ha keresel egy lyukacsos - mondjuk krumpli vagy dió tárolására való - zsákot, azt megtöltöd friss tápközeggel és étellel, belerakod a komposztba, majd vársz pár hetet. A giliszták bele fognak mászni a zsákba, és egyszerűen kiemelheted őket (legalábbis a javukat) a komposztból.

A másik komposztálási módszer, amelyik nem használ összevissza tekergő gilisztákat, használ helyettük természetes segédanyagot, amely segítségével a biohulladék elkezdhet komposztálódni a levegőtlen környezetben. Ehhez a folyamathoz a legideálisabb az egyenletes 20 fok. Az ehhez való komposztláda szintén beszerezhető online.

Az ilyen komposztnál az üres komposztáló aljára a folyadékot elválasztó tál kerül, erre kell adagolni a komposztálást segítő anyagot, majd jöhet egy réteg apróra vágott konyhai hulladék, és újabb réteg segédanyag, ezt le kell takarni egy jól fedő nejlonzacskóval, és össze kell nyomni, hogy a levegőnek a lehető legkevesebb hely maradjon, majd le kell zárni a komposztálót, és már kész is. A keletkező komposztlevet 2-3 naponta le kell engedni a csapon a komposztáló alján, de ez sem megy kárba, mert használható a növények öntözéséhez 1:100 arányban hígítva.

Ezt soha ne rakd a komposztba

A szerves hulladék nagy része könnyűszerrel komposztálható, azonban vannak dolgok, amiket tilos a komposztba dobni, mert teljesen tönkretehetik a kész trágya minőségét. Mutatjuk, miket hajíts inkább a szemetesbe.

10 dolog, amit tilos a komposztba dobni - Sokan nem tudják

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük