Zavartan alszol éjszaka? Ide tedd az ágyad, hogy nyugodt álom után kipihenten ébredj

Még a növények is zavarhatják az álmodat, de az sem mindegy, hova teszed az ágyad. Mutatjuk, hogy rendezd be a hálószobát!

alvás (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy kipihenten ébredj, nem elég nyolc órát aludni, az alvás minősége is ugyanolyan fontos. A stressz és egyéb érzelmi faktorok okozhatnak álmatlan éjszakákat, de létezik még számos befolyásoló tényező emellett is. 

Az egyik, rendkívül fontos szempont lehet, hogy a hálószobád a feng shui elveinek megfelelően van-e berendezve. A feng shui összekapcsolja a geofizikai jellemzőket - ilyen az otthon berendezése is - az ember pszichoszomatikus történéseivel, így az alvás minőségével egyaránt.

Javíts a háló élhetőségén!

Ha a hálószobát a feng shui elvei szerint rendezik be, az sokat segíthet a könnyebb elalvásban és a zavartalan álomban. A háló központi eleme az ágy, ahol az alvás ténylegesen történik, ezért nagyon nem mindegy, hogy hol helyezkedik el a szobán belül. És bármilyen meglepő, az is sokat számít, hogy egy ház vagy lakás melyik szobáját választod hálószobának.

A feng shui szerint ugyanis a hálószobának az udvarra, kertre kellene néznie, semmiképp sem a zajos utcára. Ugyanígy kerülendő a garázs feletti vagy forgalmas helyiség alatti szoba hálóként való használata. Ez a zaj, az esetleges zavaró szagok kiszűrése és a megfelelő hőmérséklet elérése miatt van. Persze ebben sokat segíthetnek a hangszigetelő lakberendezési eszközök is. 

Otthonod adottságai miatt tehát előfordulhat, hogy néhány tippet egyszerűen nem tudsz majd kivitelezni. Az alábbiak közül viszont annyi változtatást végezz el a hálószobádon, amennyit csak a paraméterei engednek. Ennek következtében az alvásod minősége rengeteget javulhat.

Fontos a hálószoba mérete

A hálószoba mérete csakugyan fontos. Ennek a helyiségnek kizárólag a pihenést kell szolgálnia. Nincs szükség íróasztalra, nagy szekrényekre, bőven elég, ha elfér benne egy franciaágy és egy-két kisebb éjjeliszekrény, esetleg egy fotel. Ha a szoba túl nagy, az is megnehezíti a pihenést. Ennek oka, hogy az ember alvás közben kiszolgáltatottabbnak érzi magát, mint éber állapotban. Emelkedhet a riasztási szint az agyban, ami akadályozza a relaxálást.

Melyik falhoz tedd az ágyat?

Az ágy fejtámlája mindig fal mellett legyen, mert ez biztonságérzetet ad, így könnyebben elalszol. Nem szabad azonban ugyanahhoz a falhoz tolni, amelyiken az ajtó nyílik. Ez főleg akkor fontos, ha együtt élsz valakivel, akinek más az életritmusa. Valahányszor az ajtó kinyílik, az agyban bekapcsol a riasztórendszer, és felébredsz.

Emellett az ágy fejtámlája ne legyen az ablak alatt sem, mert ez az egyik legzavaróbb dolog. Nemcsak a fény szűrődik be, de a zajokat is könnyebben meghallod, nem is beszélve arról, hogy az ablak körül mindig más a hőmérséklet, mint a szoba többi részén. A feng shui azt mondja, hogy az ágy helyes tájolása szerint a fejtámlának az ajtóval szemben lévő falnál kell elhelyezkednie, de lehetőleg ne teljesen az ajtóval szemben. Továbbá érdemes figyelni arra, hogy a fal, melyhez az ágy kerül, ne legyen közös se a konyhával, se a toalettel.

Mi legyen az ágy körül?

Nagyjából semmi. Az ágy fölé akasztott dolgokat - például csillárt - ajánlott leszedni, és nagyméretű bútorokat sem javasolt az ágy köré pozicionálni. Kényelmetlen, nyomasztó érzést keltenek a tudatalattiban, mintha egy hatalmas szobor előtt állnál, vagy egy kamion mögött vezetnél. Ezért tegyél inkább kis könyvespolcot vagy éjjeliszekrényt az ágy mellé vagy annak végébe. Fontos, hogy ezeken ne tarts semmit, ami a munkával vagy a kinti világgal kapcsolatos: a laptopot, telefont, aktákat száműzni kell a hálószobából. Ha erre nincs lehetőséged, mert az egész élettered egy szoba, akkor válaszd el az ágyat a dolgozószobától egy függönnyel.

Sokakat kiborít, ha az ágyból rálátnak a tükörre. A feng shui sem pártolja, hogy egymás mellett legyen a kettő - na, nem a szellemek miatt. Mivel a szem extrém módon érzékeny bármilyen kis mozgásra, nagyon zavaró lehet a tükörben ilyesmit megpillantani. Ha csak a saját mozdulatodat észleled benne, a védelmi ösztönöd máris bekapcsol, az agy riaszt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanígy el kell távolítani az emberi és állati arcokat ábrázoló dekorációkat, legyen az egy festmény vagy szobor, esetleg furcsa, afrikai maszkok. De ugyanez érvényes az erőszakot idéző műalkotásokra is. Sőt, egy kutatás szerint még a növények sem valók a hálószobába, mert éjszaka gyorsabban nőnek, és magasabb energiaszinten rezegnek, ami alvásnál zavaró lehet. A hálónak a nyugalom szigetének kell lennie, ahol nem zavarja az alvásodat sem beszűrődő fény, sem váratlan vagy akár csak susogó-csobogó hang.

Ezt is szeretjük