Hogyan add el önkormányzati lakásodat?
Nem véletlen, hogy jó biznisz az önkormányzati lakás, a bérleti díj ugyanis egyötöde az átlagosnak. De kié lehet, és hogyan?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Önkormányzati lakáshoz jogszerűen csak a lakó kijelölésének jogával megbízott helyi képviselők juttathatnak bárkit. Nem jogszerűen azonban mind a mai napig széles körben zajlik - akár apróhirdetések útján is - a bérleti jogok adásvétele. Hogy mégis hogyan? Álcázva!

Kevés a lakás, sok az igény

Hazánkban a mai napig nagyságrendekkel kevesebb önkormányzati lakás van, mint igénylő. Így volt ez a társadalmi és gazdasági rendszerváltás előtt is, az úgynevezett szocializmusban, de még inkább így van utána, hiszen az önkormányzatok az 1990-es években jellemzően igen kedvezményesen adták el a tulajdonukban lévő lakásokat a bennük élőknek. Újak építése pedig nagyon ritka.

Általánosságban nem lehet pontosan megmondani, hogy ki jogosult önkormányzati lakásra, hiszen a feltételeket az egyes településeken helyi rendeletekben fogalmazzák meg. A lényeg azonban, hogy a döntésben nagy szerepet játszik a szociális rászorultság, illetve mindenhol előnyt élveznek azok a családok, ahol több gyerek is van, illetve azok a szülők, akik egyedül kénytelenek nevelni gyermeküket, és nem utolsósorban azok, akik igen alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és saját otthonuk egyáltalán nincs.

Az a bizonyos nevető harmadik

Önkormányzati lakásra tehát szükség lenne, ám nemcsak kevés van belőlük, de hozzájutni is igencsak körülményes egyhez. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakáshoz ugyanis jogszerűen csak a lakó kijelölésének jogával megbízott helyi képviselők juttathatnak bárkit.

Nem jogszerűen azonban mind a mai napig széles körben zajlik - akár apróhirdetések útján is - a bérleti jogok adásvétele. A trükk pedig egyszerű: az adásvételt cserének kell álcázni, és ahhoz, hogy biztosan ne derüljön fény az adásvételre, be kell vetni egy erre szakosodott, bennfentes ügyvédet.

Egy jó ügyvéden sok múlhat, ezért amellett, hogy a témához ért, az is fontos, hogy alaposan is végezze a dolgát. Ha kíváncsi vagy, melyek a jó ügyvéd ismérvei, és milyen buktatókat rejthet a velük történő szerződés, akkor kattints ide!

Vagyis miután az önkormányzat által kijelölt bérlő megtalálja azt, aki a lakás valódi piaci értékének általában a feléért hajlandó "megvásárolni" a bérlakást, papíron lakáscseréről állapodnak meg. Mivel a bérleti jogot megvásárlónak aligha van az ügyletbe bevonható, "cserealapként" felkínálható másik lakása - ami akár öröklakás is lehet -, szükség van egy lakással rendelkező harmadik félre is, aki annyira megbízik a többiekben, hogy hajlandó a jogos bérlőt papíron a saját lakásába befogadni.

Annyi, mint az albérlet

Hogy miért is éri meg önkormányzati lakást szerezni? Egyértelműen az alacsony költségek miatt: az önkormányzati bérlakások után fizetendő havi bérleti díj mértéke ugyanis jellemzően egyötöde a piaci értéken kialakult bérleti díjnak.

Vagyis míg egy kétszobás panellakásért a tulajdonosok napjainkban mintegy havi 50 ezer forintot kérnek - plusz a rezsit -, egy ugyanekkora önkormányzati lakásért maximum havi 10 ezret kell fizetni, és a rászoruló családok még ennek a kifizetéséhez is kérhetnek az önkormányzattól szociális támogatást.

Az önkormányzati lakás egyetlen hátránya azonban, hogy nem örökölhető, így a bérlő halála esetén nem lesz automatikusan a gyerekeié vagy a házastársáé. A családtagoknak ekkor meg kell igényelniük saját részre a bérleti jogot, amit rendszerint akkor kapnak meg, ha igazolni tudják, hogy korábban is életvitelszerűen a lakásban éltek.

Ezt is szeretjük