Így lehet kiszedni az olajfoltot a ruhából: 5 házi praktika, amit jegyezz meg jól!
Így távolítsd el az olajfoltot házilag: nagyon egyszerű!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink házi praktikái sokszor sokkal hatékonyabb folttisztítónak bizonyulnak, mint a vegyszerek, melyek ráadásul még károsítják is a ruha anyagát.

Ha neked is van olyan holmid - akár régről beszáradt pecséttel -, melyre rácseppent az olaj, akkor próbáld ki a következő ruhamentő módszereket!

Hintőporral a pecsét ellen

Nem is gondolnád, hogy a babapopsik legnagyobb barátja milyen remekül elbánik a makacs szennyeződésekkel. A hintőpor a régről beszáradt és az újonnan szerzett olajfoltokat is kezeli, ha megfelelő ideig hagyod hatni. Annyi csak a teendő, hogy alaposan beledörzsöld a port a textíliába - a felesleget nyugodtan porold le róla -, és hagyod 24 órát állni, majd óvatosan, puha sörtéjű kefével kikeféled.

Végül dobd be a mosógépbe, és, ha mosás után még halványan látszik a pecsét, ismételd meg a műveletet.

Színezd át krétával!

A fehér színű táblakréta szintén hatékony szer a zsírfoltok ellen, ugyanis a krétapor felszívja a szennyeződést, így kiszedi a szövetbe beivódott pacákat. Egyszerűen, mintha csak színeznéd, dörzsöld át a krétával a szennyeződést, hagyd állni egy-két órát, majd porold le az anyagról, és mosd ki a ruhát. Ez a technika a nyaknál futó koszfoltot is eltünteti, ezért érdemes ezt a részt is kezelni vele.

Kukoricakeményítős paszta

A kukoricakeményítő sokoldalú tisztítószer, többek között a zsírfoltokkal is elbánik. Egy-két teáskanál kukoricakeményítőt keverj össze annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj, és kend rá a ruhára. Hagyd hatni húsz-harminc percig, ezután öblítsd ki belőle, végül pedig mosd át a ruhaneműt.

Ha ez nem volt elég, vagy egy régi, beszáradt folttal van dolgod, akkor a hatóidőt érdemes megduplázni. Szerencsére a kukoricakeményítő - a folttisztító vegyszerekkel ellentétben - nem roncsolja az anyagot.

Szódabikarbónával

Előbbi állítás elmondható a szódabikarbónáról is. A belőle készült természetes súrolószer a háztartás több pontján is használható, miért lenne kivétel a folttisztítás?

Itt is csak annyi a teendőd, hogy a szódabikarbónát vízzel pasztaszerűre kevered, majd rákened a ruhára, és hagyod hatni fél órát. Ezután mosd ki a textilt, és győződj meg róla, hogy eltűnt-e a folt!

Veszélyes vegyszerek

Környezet- és egészségtudatos magatartásra vall, ha természetes szereket használsz veszélyes vegyszerek helyett.

Selyempapíros vasalás

Régi trükk az is, hogy a foltra egy darab selyempapírt - vagy itatóspapírt - fektetnek, majd forró vasalóval addig vasalják az adott részt, amíg az olajpaca el nem tűnik a ruhából. Ha ezt választod, érdemes többször cserélni a papírt, hogy rendesen ki tudja szívni a ruhából az olajat, illetve néhány percenként hagyni a ruhát kihűlni, mert a túl forró vasaló esetleg károsíthatja a szövetet.

Ezt is szeretjük