Kivesznek minden foltot a ruhából: 4 szer, ami a legmakacsabbak ellen is beválik!

Tintafolt, fűfolt, izzadság okozta szennyeződés? Így tüntesd el!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokszor nem tűnik túl egyszerű feladatnak a folteltávolítás, azok, akik ismerik nagyanyáink praktikáit, nem véletlenül hisznek abban, hogy csak tudni kell, mely szennyeződésnek melyik jól bevált szer az ellensége.

Ha a következőkből tartasz otthon egy keveset, anélkül is megbirkózhatsz a makacs szennyeződésekkel, hogy drága bolti vegyszerekhez kellene nyúlnod.

Tej

Sokan nem is hinnék, milyen hatékony lehet a folttisztítás terén az egyszerű tej, holott többféle szennyeződést is sikerrel kezelhetsz segítségével, többek között kiveszi a kakaófoltot, a kávéfoltot, valamint gyümölcsfoltok esetén is számíthatsz rá. Kávé- és kakaófolt esetében áztasd hideg tejbe az anyagot, majd mosd ki a szokásos módon.

Gyümölcsfolt esetében is tegyél ugyanígy, azonban lehetőleg még akkor, amikor friss a szennyeződés. A megsárgult, dohos, penészes textíliák esetében is segít a tejes áztatás, azonban ilyenkor aludttejet használj.

Citromlé

A gyümölcsfoltok ellen az is hatékony, ha benedvesíted őket egy kevés citrommal, sőt, ez a módszer még akkor is segíthet, ha vörös vagy lilás színű gyümölcs okozta a szennyeződést. A citromleves bedörzsölés által könnyebben tüntetheted el az izzadságfoltot, emellett rozsdafoltok ellen is bevetheted hatását, csakúgy, mint a borfoltok esetében, persze csak a sóval való felitatás után. Ügyelj azonban arra, hogy a különféle házi praktikákat ne alkalmazd kényes anyagokon, amelyekben kárt tehetnek.

Alkohol

Érdemes tartani otthon egy kevés gyógyszertári alkoholt, a házimunka számos más területe mellett ugyanis a foltok eltüntetésében is segít. A régi, beszáradt foltok esetében is hatékony, emellett a fűfoltot is eltávolíthatod vele, elég, ha a szennyezett területet enyhén bedörzsölöd, majd szappanos vízzel átmosod. Ezután mosd ki a szokásos módon a ruhadarabot.

Terpentin

Az olajos és zsíros szennyeződések, többek között az olajfestékek okozta foltok a legmakacsabbak közé tartoznak, mint ahogy nehéz kivenni a textíliákból a golyóstoll vagy épp a filctoll okozta foltokat is. Szerencsére mindegyik esetben segítséget nyújthat egy kevés terpentin, mely az olajfestékek hígítószereként is ismert, így akár művészellátó szaküzletekben is be lehet szerezni.

Olajfesték esetében a friss foltot kezeld vele, mielőtt szappanos vízzel kimosod az anyagot, toll- és filcnyom esetében azonban várd meg előbb, míg megszáradnak a foltok.

Ezt is szeretjük