A nyári cipő szagtalanítása házilag: gyors megoldások, ha már megvan a baj
Kellemetlen szagok áradnak a cipődből? Így számolj le velük!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron nemcsak a hónaljt érinti a fokozott verejtékezés, de a lábakat is. Az izzadásnak köszönhetően pedig a baktériumok elszaporodhatnak a cipőkben - a nyitottakban is -, így kellemetlen szagok keletkezhetnek, ami miatt egyszeriben kínossá válhat, ha valahol le kell venni a lábbelit.

Persze kétségbeesésre nincs ok, remek házi praktikák léteznek a szagtalanításra - ezeket gyűjtöttük össze!

Dobd a mosógépbe!

Bizonyos cipők esetében nincs szükség különösebb fortélyra, a mosógépben is tisztává és szagmentessé varázsolhatod őket. A vászoncipőknek, az edzőcipőknek, valamint a vászon- és szalmaszandáloknak általában nem jelent problémát a mosás - fontos, hogy megnézd a mosási útmutatót, ha még megvan -, viszont eszedbe ne jusson a bőrt vagy akár a műbőrt így tisztítani!

Ha van olyan topánkád, mely megfelel az előbbi kritériumoknak, tedd bele egy párnahuzatba, és 30 Celsius-fokon mosd ki.

Amennyiben a gépeden lehet állítani a centrifugázás mértékét, lehetőleg vedd kisebbre, mert gyors fordulatszámon megsérülhet a dob, ha a cipő erősen nekicsapódik - ezért kell a kispárnahuzat is. Amikor lejárt a program, tedd ki a cipőt a napra, lehetőleg úgy, hogy az orrára állítod, és hagyd, hogy teljesen megszáradjon.

Teafaolajos fertőtlenítés

A teafaolajat is bevetheted, hiszen fertőtlenítő és vírusölő hatása közismert, így hamar leszámol a lábizzadás következtében elszaporodott mikroorganizmusokkal.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Kétféleképpen járhatsz el a teafaolajjal. Ha csak enyhén szagos a cipőd, egy pohár vízbe csepegtess egy kevés olajat, majd a kapott keverékbe márts vattapamacsot, és törölgesd át a cipellő belsejét. Ha viszont a helyzet ennél súlyosabb, akkor közvetlenül csepegtesd rá a teafaolajat a vattára, és így, töményen töröld ki vele a cipődet. Ez téli cipőknél a bélés miatt legtöbbször kivitelezhetetlen, viszont a nyári, bélés nélküli cipők esetében az egyik leghatékonyabb megoldás.

Hasonló eredményeket érhetsz el egyébiránt a grépfrútolajjal is, vagyis, ha nem a szíved csücske a teafaolaj erőteljes illata, akkor helyettesítheted ezzel is.

Ecetes tisztítás

Az ecetről köztudott, hogy szinte a háztartásban felmerülő összes problémára megoldást nyújt, nem kivétel ez alól a szagtalanítás sem, hiszen az étkezési sav is baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. Egyszerűen keverj össze fele-fele arányban vizet és ecetet, márts a keverékbe egy rongyot, amit nem sajnálsz, és kívülről-belülről fertőtlenítsd át vele a cipődet.

Az ecet nagyon hatékony, ha ilyen jellegű problémáról van szó, de nem feledd, hogy erős szagát korántsem lehet olyan gyorsan elűzni, ezért jobb, ha tisztítás után kiteszed a cipődet az erkélyre, hogy legyen ideje szellőzni.

Hintőpor vagy szódabikarbóna alkalmazása

Mivel a cipők a lábizzadásból fakadó nedvesség miatt válnak kellemetlen szagúvá, az lenne a cél, hogy felitasd a verítéket belőlük. Erre tökéletesen alkalmas a hintőpor és a szódabikarbóna, amit szandál esetében egyszerűen beleszórhatsz a topánkába egy éjszakára, majd reggel kirázhatod belőle.

Zárt cipőnél viszont praktikus, ha egy zokniba vagy egy nem használt nejlonharisnyába töltöd a fentiek valamelyikét, majd többször is cseréled a cipellőben, hogy legyen ideje alaposan felszívni a nedvességet, illetve semlegesíteni a szagokat.

Ezt is szeretjük