4 okos trükk, amivel százezreket takaríthatsz meg

Szigetelés házilag

Ha nem az utcát fűtöd, kevesebb pénzért is kellemes meleg vár majd otthon. Így szigetelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtőtestek ismét nagy szerepet kapnak, éppen ezért érdemes átnézetned egy szakemberrel, hogy minden rendben van-e velük.

Mindez azonban korántsem elég ahhoz, hogy a hűvös őszi és a hideg téli hónapok alatt folyamatosan kellemes meleg uralkodjon az otthonodban.

Hogy a pénztárcád se bánja a hideget, a lakás szigeteléséről is gondoskodnod kell. A leghatékonyabb megoldás az épület külső szigetelése. Ha azonban erre se pénzed, se lehetőséged, az otthonod belső - különösen az ablakok - szigetelésével is megakadályozhatod, hogy a lakás helyett az utcát fűtsd.

Javítsd meg időben az ablakokat!

Az ősz minden kétséget kizáróan jelezte megérkeztét, ám a 8-10°C-os hőmérséklet még nem elég alacsony ahhoz, hogy feltűnjenek az ablakok, ajtók hiányosságai a szigetelésük tekintetében. Így, ha nyáron megfeledkeztél a javításukról, még van időd bepótolni mindezt.

Ha például a tömítések már elöregedtek, és helyenként hiányoznak is, mielőbb pótold azokat. Ekkor remek lehetőség nyílik arra is, hogy az ablakkeret egyébként rejtve lévő részeit is megvizsgáld, és felvigyél némi favédőt.

Ezt hagyd megszáradni, majd kenj egy kis szilikont közvetlenül a keret mellé, ami segít a rések miatt keletkezett huzat megszüntetésében. Végül egy rétegben fesd át a keretet.

Tippek korhadt, törött párkányokhoz, keretekhez

Ha eltört vagy elkorhadt az ablakpárkány, először nézz utána kívül, hogy nincsenek-e rajta repedések, ahol a víz bejuthat, majd tömd be ezeket karosszériatömítővel. Ez a barkácsboltokban beszerezhető anyag ellenáll az időjárásnak, és ápolja a festést. Ezzel a módszerrel megelőzheted, hogy a fába kerülő víz megfagyva szétfeszítse az ablakokat.

Nagyobb korhadt részek esetén szedd ki vésővel az összes hibás részt, és kezeld a maradékot fakeményítővel. Miután ez megszáradt, vigyél fel favédőt is, ezután pótold ki a lyukakat karosszériatömítővel. Nagyjából legyen meg a forma, a felesleget lecsiszolhatod csiszolópapírral, hogy illeszkedjen a fához. Miután az ablak külső részei már biztosan ellenállnak az időjárás viszontagságainak, végezd el ezeket a műveleteket belül is, hogy teljes mértékben elzárd a levegő útját. Végül fesd át a kereteket.

Készíts hővisszaverő fóliát!
Alufóliával saját kezűleg és készíthetsz hővisszaverő fóliát. Ha ezt a fűtőtestek mögé helyezed, megakadályozod vele, hogy a hő távozzon a falakon át. Kattints ide, és ismerd meg az alufólia más felhasználási módjait is!

Vess végleg véget a huzatnak!

Hiába fedi szőnyeg a padlót, és hiába tökéletes a nyílászárók szigetelése: ha a meleg távozhat az ablaküvegeken át, nem sokat tehetsz. Kivéve egyetlen dolgot: plexivel feded be az ablakokat. A plexi úgy néz ki, mint az üveg, viszont nem olyan hideg, ráadásul némiképp szigetel is. Tépőzáras szalaggal bármelyik ablakra felerősítheted.

Szükséges eszközök:

  • plexilapok,
  • olló,
  • 5 cm széles, tépőzáras szalag,

Vágd méretre a plexit az ablakkeret méreteihez igazítva, ezután ragaszd a tépőzár recés felét az utóbbira. Gondoskodj róla, hogy a plexilap mindkét fele tiszta legyen - különösen az ablak felé néző oldala. A tépőzár szőrös részét a plexi ezen belső oldalára ragaszd.

Nyomd a táblát az ablakhoz, és máris érzed majd a különbséget. A dolog szépsége, hogy a tépőzár légáteresztő, így nem akadályozza meg a friss levegő beáramlását, de a port nem engedi be, és az ablak sem párásodik.

Ezek a lapok jó szolgálatot tesznek télen, nyáron pedig egy mozdulattal leszedheted mindegyiket.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük