8 filléres praktika, mellyel öröm a házimunka

Mielőtt bevásárlókörútra indulnál, nézz szét a lakásban! Szinte biztos, hogy hasznosabbnál hasznosabb csodaszerekkel vagy körülvéve.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden otthoni problémára van valami divatos, folyamatosan reklámozott szer, amiért vagyonokat adhatsz ki - ám semmi sem garantálja, hogy valóban meg is éri a pénzét.

Ha viszont okosan gondolkodsz, és például olyan szereket használsz, melyek kéznél vannak, és már bizonyítottak is, nem kell majd aggódnod a házimunkát illetően. A következők garantáltan a segítségedre lesznek.

Univerzális jóbarát: alumíniumfólia

Alig akad olyan konyhaszekrény, ahol ne lapulna egy tekercs alufólia, ami elsősorban az ételek letakarásánál vagy a hűtőben való tárolásuknál jelent nagy segítséget. Ennek a hétköznapi dolognak azonban nem csak a konyhában veheted hasznát, hanem például a nappali ezüsttárgyainak tisztításánál is. Bélelj ki fóliával egy nagyobb serpenyőt, töltsd meg hideg vízzel, majd tegyél bele két teáskanál sót. A megfakult ezüstneműt helyezd az oldatba két-három percre, majd öblítsd le.

Az alufólia egyszerű, de nagyszerű megoldás akkor is, ha a fűtésen szeretnél spórolni egy kicsit, könnyedén készíthetsz ugyanis belőle hővisszaverő fóliát. Ragasztószalaggal erősíts egy vastagabb alufóliát fényes felületével kifelé egy kartonlapra, majd ezt erősítsd a fűtőtest mögötti falra. A hőhullámok a fóliáról a szoba irányába verődnek vissza ahelyett, hogy elnyelné őket a fal.
Hogy mit kezdj a maradék fóliadarabokkal? Például élezd meg velük az ollókat! Simíts ki egy fóliadarabot, hajtogasd össze több rétegben, majd kezdd el felvágni ollóval. Hét-nyolc nyisszantás már érezteti a hatását.

Több, mint egyszerű spray: WD-40

A WD-40 nevű spray valóban ezerarcú csodaszer. Az egymásba ragadt konyhai üvegpoharakat könnyen szétszedheted, ha egy kevés WD-40-nel fújod be őket - használat előtt viszont ne felejtsd el alaposan átmosni a poharakat.
Ha pillanatragasztó cseppent a bútorra vagy a padlóra, fújd a felületre, és dörzsöld addig, amíg a ragacsosság el nem múlik. Ezzel a módszerrel bármilyen folttól megszabadulhatsz, akár a szőnyegen, akár valamelyik ruhádon éktelenkedik.

A csodaszer a csótány- és rovarriasztásban is hatásos. A rovarokra fújva azonnal elpusztítja őket, megelőzésként pedig fújd be vele az ablakpárkányokat és az ablakkereteket. A galambok távol tartására szintén nagyszerűen alkalmazható az erkélyen. Elég csak a korlátot lefújnod ahhoz, hogy a galamboknak eszük ágában se legyen megtelepedni a balkonon, a szer szagát ugyanis ki nem állhatják.

A speciális spray nagyszerű oldószere a vízkőnek, ezért nagy hasznát veheted például a WC tisztításánál, de a hűtőszekrényen keletkezett makacs foltok ellen is kiváló. Sőt, néhány fújással könnyen eltávolíthatod a ragacsos címkéket is a befőttes üvegekről.

Nemcsak esztétikus: harisnyanadrág

Gondoltad volna, hogy a legrövidebb élettartalmú női ruhadarab, a harisnyanadrág nem csak arra jó, hogy viseld? Ez a hasznos kis textil számos, a háztartásban felmerülő problémán segít.
Kiválóan használható például a teflonedények tisztításánál. Egyszerűen gyűrj össze egy tiszta, régi harisnyát, nedvesítsd be, mártsd mosogatószerbe, és máris súrolhatod vele az edényeket. A harisnyával ráadásul a legtöbb bőrcipőt és bőrbútort is extra fényesre polírozhatod.

Ha elvesztetted a fülbevalódat, vagy leejtettél egy apró, fontos tárgyat a szőnyegre, de nem találtad meg, próbáld ki a következő, pofonegyszerű módszert. Vágd le a régi harisnyád szárát ügyelve arra, hogy a lábrész sértetlen maradjon, és húzd rá a porszívó szívócsövére. Egy szoros gumival rögzítsd a harisnyát, és kezdj el porszívózni! A keresett tárgy fennakad majd a harisnyaszűrőn, miközben a port is felszívod.

Óvd a hajkefédet!
A hajkefére tapadt haj és a hajformázó maradványainak eltávolítása egyáltalán nem kellemes dolog, egy régi harisnyával azonban megkönnyítheted a dolgot. Vágj le egy öt centiméter hosszú darabot valamelyik harisnyád lábrészéből, és húzd rá az új vagy nemrég tisztított hajkefédre úgy, hogy a kefe sörtéi átszúrják a harisnyát. Így a legközelebbi tisztításnál a harisnya eltávolításával máris megszabadulsz a hajtól és a szennyeződésektől.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük