8 filléres praktika, mellyel öröm a házimunka
Mielőtt bevásárlókörútra indulnál, nézz szét a lakásban! Szinte biztos, hogy hasznosabbnál hasznosabb csodaszerekkel vagy körülvéve.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden otthoni problémára van valami divatos, folyamatosan reklámozott szer, amiért vagyonokat adhatsz ki - ám semmi sem garantálja, hogy valóban meg is éri a pénzét.

Ha viszont okosan gondolkodsz, és például olyan szereket használsz, melyek kéznél vannak, és már bizonyítottak is, nem kell majd aggódnod a házimunkát illetően. A következők garantáltan a segítségedre lesznek.

Univerzális jóbarát: alumíniumfólia

Alig akad olyan konyhaszekrény, ahol ne lapulna egy tekercs alufólia, ami elsősorban az ételek letakarásánál vagy a hűtőben való tárolásuknál jelent nagy segítséget. Ennek a hétköznapi dolognak azonban nem csak a konyhában veheted hasznát, hanem például a nappali ezüsttárgyainak tisztításánál is. Bélelj ki fóliával egy nagyobb serpenyőt, töltsd meg hideg vízzel, majd tegyél bele két teáskanál sót. A megfakult ezüstneműt helyezd az oldatba két-három percre, majd öblítsd le.

Az alufólia egyszerű, de nagyszerű megoldás akkor is, ha a fűtésen szeretnél spórolni egy kicsit, könnyedén készíthetsz ugyanis belőle hővisszaverő fóliát. Ragasztószalaggal erősíts egy vastagabb alufóliát fényes felületével kifelé egy kartonlapra, majd ezt erősítsd a fűtőtest mögötti falra. A hőhullámok a fóliáról a szoba irányába verődnek vissza ahelyett, hogy elnyelné őket a fal.
Hogy mit kezdj a maradék fóliadarabokkal? Például élezd meg velük az ollókat! Simíts ki egy fóliadarabot, hajtogasd össze több rétegben, majd kezdd el felvágni ollóval. Hét-nyolc nyisszantás már érezteti a hatását.

Több, mint egyszerű spray: WD-40

A WD-40 nevű spray valóban ezerarcú csodaszer. Az egymásba ragadt konyhai üvegpoharakat könnyen szétszedheted, ha egy kevés WD-40-nel fújod be őket - használat előtt viszont ne felejtsd el alaposan átmosni a poharakat.
Ha pillanatragasztó cseppent a bútorra vagy a padlóra, fújd a felületre, és dörzsöld addig, amíg a ragacsosság el nem múlik. Ezzel a módszerrel bármilyen folttól megszabadulhatsz, akár a szőnyegen, akár valamelyik ruhádon éktelenkedik.

A csodaszer a csótány- és rovarriasztásban is hatásos. A rovarokra fújva azonnal elpusztítja őket, megelőzésként pedig fújd be vele az ablakpárkányokat és az ablakkereteket. A galambok távol tartására szintén nagyszerűen alkalmazható az erkélyen. Elég csak a korlátot lefújnod ahhoz, hogy a galamboknak eszük ágában se legyen megtelepedni a balkonon, a szer szagát ugyanis ki nem állhatják.

A speciális spray nagyszerű oldószere a vízkőnek, ezért nagy hasznát veheted például a WC tisztításánál, de a hűtőszekrényen keletkezett makacs foltok ellen is kiváló. Sőt, néhány fújással könnyen eltávolíthatod a ragacsos címkéket is a befőttes üvegekről.

Nemcsak esztétikus: harisnyanadrág

Gondoltad volna, hogy a legrövidebb élettartalmú női ruhadarab, a harisnyanadrág nem csak arra jó, hogy viseld? Ez a hasznos kis textil számos, a háztartásban felmerülő problémán segít.
Kiválóan használható például a teflonedények tisztításánál. Egyszerűen gyűrj össze egy tiszta, régi harisnyát, nedvesítsd be, mártsd mosogatószerbe, és máris súrolhatod vele az edényeket. A harisnyával ráadásul a legtöbb bőrcipőt és bőrbútort is extra fényesre polírozhatod.

Ha elvesztetted a fülbevalódat, vagy leejtettél egy apró, fontos tárgyat a szőnyegre, de nem találtad meg, próbáld ki a következő, pofonegyszerű módszert. Vágd le a régi harisnyád szárát ügyelve arra, hogy a lábrész sértetlen maradjon, és húzd rá a porszívó szívócsövére. Egy szoros gumival rögzítsd a harisnyát, és kezdj el porszívózni! A keresett tárgy fennakad majd a harisnyaszűrőn, miközben a port is felszívod.

Óvd a hajkefédet!
A hajkefére tapadt haj és a hajformázó maradványainak eltávolítása egyáltalán nem kellemes dolog, egy régi harisnyával azonban megkönnyítheted a dolgot. Vágj le egy öt centiméter hosszú darabot valamelyik harisnyád lábrészéből, és húzd rá az új vagy nemrég tisztított hajkefédre úgy, hogy a kefe sörtéi átszúrják a harisnyát. Így a legközelebbi tisztításnál a harisnya eltávolításával máris megszabadulsz a hajtól és a szennyeződésektől.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük