Nyers, mégis otthonos: idén hódítanak a durva felületek az egész lakásban

Így tehetők barátságossá és otthonossá a nyers felületek.

nyers-da
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év egyik legjellegzetesebb trendje a nyers felületek beemelése az otthon légkörébe, ezzel egyszerre érhető el durva és természetes hatás, ami különleges, rusztikus hangulatot teremt minden lakásban.

A megmunkálatlan vagy legalábbis megmunkálatlannak látszó fa-, kő-, beton- vagy téglafelületek egészen biztosan vonzani fogják minden betévedő szemét, ezért alkalmasak lehetnek fókuszpontok kialakítására is, és a kontraszthatásuk is jelentős.

Nyers beton az új trend

A belsőépítészeti trendek közt egyre gyakrabban találkozni a vakolatlan, szürke betonfalakkal, melyek egyfajta befejezetlen, ipari hatást keltenek.

nyers-beton-fal

Az átlagos lakástulajdonos félve nyúlna ehhez a megoldáshoz, mert könnyű azt gondolni, hogy a durva betonfal rideggé és komorrá teszi a lakást, pedig, ahogyan az a képen is látszik, ennek éppen az ellenkezője az igaz. A befejezetlennek ható fal ad egyfajta könnyedséget, lazaságot a pedánsan berendezett tereknek, így akár hozzá is járulhat, hogy az ember otthona barátságosabbnak hasson. Akkor is jó választás, ha a bútorok és a belső tér stílusa romantikus, nőies. Ebben az esetben a betonfal kiegyensúlyozza a hatást, és egyik végletbe sem csúszik át a lakás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A beton a magas beltérben is kifejezetten jól mutat, mert egyszerűen lehet elérni vele az indusztriális hatást. Ha tetszik az ötlet, de nem mered elszánni magad egy ilyen döntésre, lehet találni betonmintás tapétát is, amivel büntetlenül kipróbálhatod, jól állna-e az otthonodnak az új fazon.

nyers-fa

Nyers fa mindenhova

A nyers vagy nyersnek ható fa éppen ellenkező érzetet vált ki, mint a beton. Ahelyett, hogy ipari hatást keltene, a természetet emeli be a nappaliba. Remekül párosítható a country stílussal, mert jól megférnek egymás mellett. A sok fa szerepeltetése a lakásban már csak azért is otthonosságot sugall, mert ez az anyag fizikailag is melegséget áraszt, ellenben mondjuk a kővel vagy a betonnal. Ha attól félsz, hogy olcsó vagy rendetlen lesz a végeredmény, kezdd egy-egy kulcsbútorral az átalakítást, így tesztelheted, hogy férnek meg a nyers fa kiegészítők az otthonod stílusával.

tegla-fal

Tégla vagy kő?

A két fenti anyagban nagyon hasonló, hogy valóban bírnak egyfajta hidegséggel, de teljesen más hatást keltenek egy belső térben. Míg a tégla, ha régi és ütött-kopott is, megépítettséget sugall, addig a kőfalak, kőből épített konyhapultok szerepeltetése sokkal természetközelibb hatást kelt. Vannak olyan belső terek, ahol akár fel is cserélhető egy téglafal és egy kőfal, mert hasonlóan érdekesek. Például, a szofisztikált bőrbútorokkal mindkét faltípus kontrasztot alkot, de mindkettő máshogy: a kő azért, mert természetes, míg a bőrkanapé távolról sem az, a tégla azért, mert durva, míg a bőrbútor kifinomult.

Amikor kiválasztod, milyen felületet szeretnél használni a lakásodban, mindig egy ilyen kontrasztra kell törekedni. A bonyolult, díszes bútorok mellé érdemes valami egyszerű, letisztult falmegoldást választani, például betont. Míg az elegáns, egyszerű, formatervezett bútorok mellé egy durva hatású téglafal is elképesztően jól mutat.

Durva falhatások tapétával

Nemcsak betont, téglafalat, pergő vakolatot, penészfoltot is megformáznak ma már tapétából, így, ha szeretnél izgalmas hatásokat tesztelni az otthonodban, mutatunk néhány jó tippet, hogyan teheted ezt meg.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük