Kétszer akkorának látszik a tetőtér, ha így rendezed be: 3 tipp, hogy tágasabbnak tűnjön a lakás
A tetőtér beépítésénél különösen oda kell figyelni a burkolatok, a színek és a bútorok kiválasztására.

tetoter-7
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tartanak a tetőtéri lakásoktól, mert azok a ferde falsík miatt gyakran szűkösebbnek tűnhetnek, és bizonyos pontjaikon nagyon alacsony, bizonyos pontjaikon nagyon magas a belmagasságuk, pedig néhány jópofa megoldással igazán egyedien lehet berendezni a tetőteret.

A tetőtér berendezésénél elsősorban térnövelésre és térkihasználásra kell törekedni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a különleges falak nemcsak gátolhatnak, de nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra is, hogy különleges belsőépítészeti tippeket próbáljon ki az ember az otthonában.

Térnövelés színekkel és formákkal

A klasszikus térnövelési tippek nagyon jól működnek a tetőterek esetében is. A világos színek például tágas hatást keltenek, és egy egyszínű, fehér szobában szinte elbújnak a szem elől a ferde falszakaszok. Nem kell azonban mindenképpen ragaszkodni a fehérhez, bármelyik másik színnel is ugyanilyen hatást lehet elérni.

tetoter-berendezes-4

Ugyancsak meg lehet nyújtani a teret a hosszanti faburkolatok alkalmazásával. Ezek ugyanis vezetik a szemet, és nyúlánkká teszik a szobát. A képen a hajópadló például nagyon jól harmonizál a fal fehér lambériájával, valamint a karcsú korlátrácsokkal, és egy irányba tartó egyeneseket generálnak, amitől sokkal tágasabbnak érződik a tetőtér.

Bútorok megválogatása

A térnövelésben a bútorok is sokat segíthetnek. Az alacsony bútorok például hagyományosan növelik a magasságérzetet, így nem tűnik olyan alacsonynak a ferde fallal határolt terület sem, ráadásul, ha hosszúkás bútorokat választ az ember, és a szoba hosszirányába helyezi el őket, optikailag nyújthat is a tetőtéren.

tetoter-berendezes-5

A tetőtér tipikusan kedvez az egyedi bútormegoldásoknak is. Például, különleges beépített szekrényekkel lehet egyenesebbé tenni a ferde falat, vagy a fenti képen látható módon kiemelni a szoba magasságát, de a nagy belmagasságú tetőterek esetében a galéria beépítését is érdemes lehet meggondolni, ez ugyanis nagyon mutatós adaléka lehet a szobának, ráadásul az ember extra teret nyer általa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyedi tetőterek

Ha az ember tetőtéri lakásban lakik, nem biztos, hogy a különleges falak elrejtése a legjobb megoldás. Sok esetben mutatós hatást lehet elérni a falszerkezet kiemelésével. Ha például látszanak a gerendák, azok köré egy egész szobát lehet tervezni, de akár álgerendával is meg lehet teremteni ugyanezt a hangulatot.

tetoter-berendezes-2

A tetőtér remek lehetőséget teremt különleges ablakmegoldások alkalmazására is, a sok fény pedig tovább növeli a térérzetet. Az egyenes fal hangsúlyozása egy elütő színnel vagy egy egyedi burkolattal ugyancsak figyelemfelkeltő, és magára vonja a figyelmet - bár bizonyos esetekben ez összeránthatja a teret, így alkalmazása elsősorban nagy belmagasságú tetőtéri lakások esetében ajánlott.

Hangsúlyos fal létrehozása

A fal kiemelése minden lakásban ideális fókuszpontot teremt, így nemcsak akkor alkalmazható, ha ferde falfelületekkel birkózunk. Érdemes megfontolni egy hangsúlyos fal létrehozását, ha szeretnéd tágítani, egyszersmind egyedivé tenni az otthonodat.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük