Senki nem fog belátni a kertbe, ha így alakítod ki a kerítést: így készíts növényfalat
Élő kerítéssel nincs többé leskelődő szomszéd.

novenyfal-cover-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A buja, zöld, vastag sövény szinte teljesen eltakarja a privát szférát a világ elől, mutatós, és növeli a zöld mennyiségét a környezetünkben.

A biztonságról sem kell lemondani. Nem kell egyedül a növényekre bízni a munkát - a levelek felfuttatásához, vagy a cserjék mögé ugyanúgy építhetsz rácsos kerítést, mégsem ugyanaz lesz a hatás, hiszen egy élő fal egész évben csodálatos színekkel kápráztat el, akár örökzöld növényeket választasz, akár nem.

Hogyan hozz létre vastag növényfalat?

A dús növényfal titka, hogy a futónövények szárait egymáshoz közel ültesd el, és ügyesen terelgesd őket a rácson. Ha cserjéből készítesz falat, akkor is oda kell figyelni, hogy olyan közel ültesd el a növényeket, hogy össze tudjanak fonódni az ágaik.

novenyfal

Mindkét változat hátránya, hogy sok törődést igényel. Mint minden növényt, az élő kerítést is ápolni kell, és ha vastag falat szeretnél, különösen oda kell figyelni az ajtónállóidra. A fagyalsövényt például évente többször kell nyírni, hogy igazán szép és sűrű legyen, mert nagyon gyorsan nő, cserébe viszont formázhatod olyanra, amilyenre szeretnéd: kerekdedre, kocka alakúra, vagy akár szobrot is vághatsz belőle. A legjellegzetesebb sövénynövény a fagyal, de használhatsz tiszafát vagy piros bogyós tűztövist is.

A futónövények közül sem csak a borostyán teremtheti meg a vadregényes hangulatot a kertben. A vadszőlő vagy nemes szőlő hatalmas, látványos formájú levelei szintén szemet gyönyörködtetőek lehetnek, és tökéletesen rejtik el a kertet, ráadásul ősszel gyönyörűen kiszínezik a kerítést, amikor narancs-vörösbe fordulnak.

A virágok szerelmesei választhatnak kevésbé sűrű lombú, azonban még színpompásabb virágzó bokrokat is. Klasszikusan kerítésnövény a mályvabokor, amely viszonylag dúsra megnő, de jó választás lehet például az orgona vagy az aranyeső is, amely sűrűn ültetve szintén kellemes takarást ad a kertnek, és virágzás idején előbbi még isteni illatával is kényeztet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éjszaka virágzó növények

Ha szereted a kellemes virágillatot a kertedben, próbáld ki idén vagy jövőre ezeket az éjszaka illatozó virágokat. Mesebeli hangulatba fogják ringatni az otthonodat, amint feljön a hold.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük