8 dolog, amit nyáron nyugodtan szórj a komposztba - Később nagyon jól jön majd
A szerves hulladékból kiváló komposzt készülhet, mely fontos tápanyaga a földnek.

komposzt nyito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden háztartásban keletkezik hulladék, melynek nagyjából egyharmad része a szerves hulladék. Az olyan maradékokat, mint a krumpli- és tojáshéj, az elszáradt növények vagy éppen a kávézacc nem is kell a szemetesbe dobni.

Kiváló komposzt válik ugyanis belőlük, csak legyen a háznál erre alkalmas gyűjtőláda és valaki, aki kicsit foglalkozik a gondozásával. Ráadásul kert sem kell hozzá.

Csak levegő és a talajlakó élőlények kellenek hozzá

A komposztálódás egy biológiai oxidációs folyamat, melynek során a levegő oxigénje és a talajlakó élőlények munkája során a szervesanyag-tartalmú hulladékból humuszszerű anyag keletkezik. A komposzt megéréséhez nagyjából egy év szükséges, és ha jól kezelték ez alatt az idő alatt, megfelelően tárolták, rendszeresen átforgatták, és a végén átszitálták, akkor fontos tápanyagát adja majd a földnek. Gazdagabbá, zsírosabbá, élővé és termővé teszi a talajt. A szerves hulladék visszajuttatása a természetbe tehát minden háztartásban alapvető munkafolyamat kéne, hogy legyen. A nyár különösen alkalmas arra, hogy elkezdjük a komposztálást.

Mit dobjunk a komposztba?

A komposztálásnak is megvannak a maga szabályai. Mutatjuk, hogy mik mehetnek a gyűjteménybe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük