Miért hosszabbítja meg az életet a kertészkedés? Heti 2 óra már elég egy új kutatás szerint
Ennyi időt kellene tölteni a kertben az egészséghez.

kerteszkedes-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kertészkedés nemcsak arra szolgál, hogy az ember szép környezetet teremtsen magának, esetleg megtermelje az ételei egy részét. Néhány újabb kutatás arra mutat, hogy a természetben, kertészkedéssel töltött idő hozzájárul ahhoz is, hogy az embernek hosszabb, egészségesebb élete legyen.

A kertészkedéssel óránként akár 300 kalóriát is el lehet égetni, eközben segít csökkenteni a vérnyomást, a stresszt, és erősíti a csontokat, valamint a napfényből jelentős mennyiségű D-vitaminhoz juthat az ember. Hogy ezek együttesen hogyan hosszabbítják meg az ember életét, azzal sok kutatás foglalkozik.

Mit mondanak a kutatók a kertészkedésről?

A Földön vannak úgynevezett kék zónák, ezek olyan helyek, ahol az emberek lényegesen hosszabb ideig élnek, mint máshol. Ilyen például Okinawa szigete Japánban, Nicoya Costa Ricában, Ikaria Görögországban, Loma Linda Amerikában és Szardínia Olaszországban. A túlnyomórészt növényi alapú étrenden kívül ezekben a helyekben egy közös van: a lakóik még nyolcvan-kilencven éves korukban is kertészkednek. Ez az összefüggés számos kutatónak feltűnt, így sokan foglalkoztak már a kertészkedés élethosszabbító hatásával.

kerteszkedes

Egy holland kutatás például arra kérte a résztvevőket, hogy csináljanak valami stresszeset, azután két csoportra osztották őket. Az egyik csoport odabent olvasott, a másik odakint kertészkedett. A szobába zárt csoport tagjai arról számoltak be, hogy a hangulatuk tovább romlott, míg a kertben dolgozók úgy érezték, a hangulatuk rendbe jött, és a stresszhormon szintjük is csökkent.

Ausztrál kutatókat is foglalkoztatta ez a kérdés. Ők hatvanas éveikben járó alanyokat követtek éveken keresztül, és azt találták, hogy a rendszeresen kertészkedő résztvevőknél 36%-kal kisebb volt az időskori demencia kialakulásának kockázata. A már kognitív gondokkal küzdő idős emberekre is kifejezetten jó hatással van a kertészkedés a kutatások szerint. A napfény és a friss levegő például megnyugtatja őket.

Egy júniusban publikált kutatásból az is kiderül, pontosan mennyi időt kell eltölteni a természetben az ideális eredményhez. A tudósok ehhez 19 ezer embertől gyűjtöttek adatokat az Egyesült Királyságban. Az adatok elemzése során arra jutottak, hogy azok, akik legalább heti 120 percet eltöltöttek a természetben, sokkal jobb mentális és fizikai egészségnek örvendtek, mint azok, akik nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezzel szemben, a túl kevés természetben töltött idő nemcsak az egészség szempontjából rossz. Kialakulhat az úgynevezett növényvakság, mely arra utal, hogy az ember nem ismeri fel a saját környezetében található fákat és virágokat, és ez a természettől való elszakadás hosszútávon egyénileg és társadalmi szinten is károsíthatja az ember életminőségét. Ezért érdemes minél több időt tölteni a szabad levegőn, növények társaságában, kertészkedve.

Növények kezdő kertészeknek

Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez, próbáld ki a tudományodat az alábbi növényeken. Könnyen ültethetőek, és könnyű róluk gondoskodni. Kezdő kertészek számára ideálisak.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük