A növényvakság nem betegség, de súlyos probléma: mit tehetnek a szülők ellene?
A növényvakság azt mutatja, hogy az ember kezd eltávolodni a természettől.

novenyvaksag-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növényvakság az a jelenség, amikor az ember képtelen megnevezni a környezetében növő virágokat, bokrokat, fákat, egyszóval a növényeket, melyek körülveszik. És nemcsak a nevüket nem tudja, szinte észre sem veszi őket, azok beleolvadnak a háttérbe, innen jön a vakság elnevezés. 

Ez olyan nagy baj? - kérdezhetné valaki. Hiszen egy nagyvárosban alig-alig befolyásolja az ember hétköznapi életét. Pedig hosszútávon több problémát okozhat, mint gondolnánk.

Miért baj a növényvakság?

A növények évezredek óta nyújtanak táplálékot, orvosságot, ugyanakkor meg is mérgezhetnek, meg is sebezhetnek, és az, hogy ma már képtelenek vagyunk felsorolni a legtöbb növény hatásait, annak a jele, hogy az ember eltávolodott a környezetétől. A nagyszüleink még tudták, milyen tea kell a meghűlésre, vagy mi segít a női bajokon, és nemcsak azt, hogy melyik gyógynövényes zacskót kell levenni a drogéria polcáról, hanem azt is, hol nő az a gyógynövény, hogy néz ki, hogyan kell leszedni és elkészíteni.

novenyvaksag

A modern gyógyszerészet mellett ez csekély problémának tűnik, pedig annak az alapját is nagyrészt a növényi hatóanyagok adják, és nem csak a gyógyszerészet nyugszik a növényeken. Az ember több szálon függ a zöldkörnyezetétől, mint gondolná. Egyrészről az élelmiszerek jó része növényi alapú, másrészről a növények biztosítják az oxigénben gazdag levegőt, és a növényzet pusztulása jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez is.

A növényvakság széleskörűvé válásának ékes bizonyítéka, hogy egyre kevesebben tanulnak botanikát, és az iskolai kerettantervben is kisebb szerep jut a növényismeretnek, pedig fontos lenne tenni az ellen, hogy elharapóddzon ez a jelenség, és a legjobban gyerekkorban lehet megragadni a gondot.

Ahhoz, hogy a növényvakság ne alakuljon ki, vagy visszafordítható legyen, arra van szükség, hogy ne csak az oktatás keretein belül, de otthon is megtanulják a gyerekek, miért és mennyire fontos a természet, és hogyan kell viszonyulniuk hozzá. Jó ötlet lehet például a közös erdei séta, a botanikuskertek látogatása vagy egy konyhakert kialakítása, melyen keresztül a gyerekek első kézből láthatják, honnan származnak az élelmiszerek, és mennyi munkába kerül megtermelni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Növények kezdő kertészeknek

Ha szeretnél a kertedben vagy akár a teraszodon kis virágágyást kialakítani, ahol kedvedre kertészkedhetsz, ezzel az öt virággal és öt zöldséggel kísérletezz először. Garantáltan sikert aratsz.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük