3 gyönyörű szobanövény a fürdőszobába
Míg egyes növények a napos helyeket kedvelik, addig mások a kifejezetten árnyékos, párás környezetben érzik jól magukat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kicsi a lakásod? Válassz apróbb termetű, kislevelű növényt! Csupán néhány óráig süt be a nap a nappaliba? Keress olyan szobanövényt, amelyik kifejezetten árnyékos helyen érzi jól magát! Kedveled a kis zöld lényeket, de lemondasz róluk, mert nem lenne időd megfelelően gondozni őket? Ne tedd, csupán a kevésbé kényes fajok között válogass! A gyerekszobába már megtaláltad az alkalmas növényeket, de a fürdőszobában is szívesen látnál néhányat? Most ebben is segítünk! Ismerj meg három igazán alkalmas növénykét!

A Kékszakállú herceg kedvence: a kék szakáll bromélia

Ez a különleges nevű szobanövény eredetileg Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos, ám a szubtrópusi éghajlaton is megtalálható. Kecses ívű, fűszálszerű, 40-50 cm hosszú levelei zöldes-vöröses színben pompáznak, és rozettát alkotnak.

Utóbbi közepéből tör elő a kékszakáll-bromélia húsos, kalászra emlékeztető, feltűnően szép virágzata. Ez utóbbi rózsaszínű felleveleinek tövében nyílnak a növény ibolyalila árnyalatú virágai, melyek szépségében akár hónapokig is gyönyörködni.

Hogyan tartsd?

A kék szakáll bromélia nem tartozik a kényes növények közé, de meghálálja a tűző naptól távol eső, félárnyékos, meleg és párás környezetet, ezért kifejezetten alkalmas arra, hogy a fürdőszoba díszévé váljon. Fény- és vízigényéhez hasonlóan tápanyagigénye is közepes, ezért tavasztól őszig elegendő csupán kéthetente tápoldatozni úgy, hogy a tápoldatos víz a leveleit is érje.

A tökéletes fürdőszoba-lakó: az édesgyökerű páfrány

A trópusi éghajlaton honos édesgyökerű páfrány szinte valamennyi földrészen megtalálható. Hamvas, kékeszöld levelei, melyeknek széle enyhén hullámos, hosszú levélnyélen helyezkednek el, méretük miatt pedig a növény idősebb korában igen terebélyessé tehetik azt.

Hogyan tartsd?

Elhelyezésére a fürdőszoba kifejezetten alkalmas, hiszen ez a páfrány elsősorban a meleg, páradús és árnyékos helyeket kedveli, hiszen fényigénye kicsi. Tápanyagra és vízre azonban szüksége van, ezért meghálálja, ha vizes tálcára állítod, és ügyelsz arra, hogy a talaja mindig nedves legyen.

Tavasztól őszig elég, ha csak kéthetente öntözöd kétszeres hígítási tápoldatos vízzel, ha viszont még a leveleit is permetezed ezzel, esetleg a műveletet esővízzel végzed, akkor annak nagyon örül majd.

Egy strapabíró örökzöld: a lándzsalevél

Az eredetileg Közép-Amerikából és Mexikóból származó lándzsalevél az örökzöldek közé tartozik. Szépségét elsősorban lándzsa alakú, húsos leveleinek köszönheti, melyek a felszínükön jellemzően világoszöld árnyalatban pompáznak sárgás-krémes színű csíkokkal, a fonákjuk pedig bíborvörös. A növény díszei továbbá azok az aprócska, fehér virágok, melyek a levelek tövében növő, csónak alakú fellevelek alól bújnak elő.

Hogyan tartsd?

A lándzsalevél igen strapabíró, ezért akkor is bátran választhatod otthonául a fürdőszobát, ha annak se ablaka, de közvetlen fűtése, hiszen mind 10°C körüli hőmérsékleten, mind 20°C-ban is jól érzi magát.

Ha azonban azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjön, akkor azért igyekezz biztosítani számára a viszonylag egyenletes hőmérsékletet.

Bár vízigénye közepes, szívesen veszi, ha bőségesen öntözgeted, és alkalmanként a leveleit is áttörlöd langyos vízzel átitatott szivaccsal. Arra viszont ügyelj, hogy ne pangjon a víz a cserepében, mert azt nem kedveli.

Ezt is szeretjük