4 valóban hatásos módszer poratkák ellen - Végre az allergiások is fellélegezhetnek

Sokak életét megkeserítik a házi poratkák, de a következő tippekkel te is felveheted ellenük a küzdelmet.

Négy módszer poratkák ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével egyre több időt töltünk majd otthon, ami nem kedvez a házi poratkáktól szenvedőknek. 

Ezek az apró élőlények a melegebb, párásabb időszakot kedvelik, ilyenkor még gyorsabban szaporodnak, és ürülékük a lakás szinte minden pontján megtalálható.

Védekezz ezzel a 4 módszerrel a poratkák ellen

A leghatásosabb módszer a poratkák ellen a rendszeres takarítás, bár nevükkel ellentétben nem csak a poros felületeken találhatók meg ezek a kártevő élőlények. Mivel elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ezért kedvenc helyük az ágynemű, a párna, a szőnyeg és egyéb kárpitozott bútorok. A rendszeres szellőztetés és portalanítás természetesen nagyon fontos az ellenük való védekezésben, de léteznek a takarítás mellett egyéb hatásos módszerek is. 

poratka cover
Fotó: Witthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Antiallergén ágynemű 

A legjobb, ha az ágyneműd antiallergén változatra cseréled ki, amik meggátolják a poratkák elszaporodását speciális töltetük révén. Ha nem szeretnéd, vagy pillanatnyilag nem tudod lecserélni az ágyneműdet, akkor viszont érdemes az ágyneműhuzatot és a lepedőt hetente mosni magasabb, 55 fok feletti hőmérsékleten, míg magát az ágyneműt és a párnákat havonta kitisztítani. 

Párátlanító készülék

Mivel a poratkák nem csak a meleg, hanem a páradús környezetet szeretik, egy párátlanító készülék beszerzése szintén hasznos lehet ellenük. A frissen mosott ruhákat se a hálószobádban teregesd ki, és próbáld a szoba hőmérsékletét 18-19 fokra csökkenteni. A napfény viszont használ ellenük, ezért ha teheted, tedd ki a napra az ágyneműt szellőztetni, amivel a poratkákat is megölöd. 

HEPA-szűrős porszívó

Mivel a poratkák ürüléke nagyon apró, a hagyományos szűrős porszívók nem hatásosak ellenük, de a különleges HEPA-szűrővel rendelkezők igen, mivel ezek összegyűjtik a legapróbb részecskéket, így a poratkák ürülékét is. Működésük elve, hogy a szűrőben található rostszálak rendezetlenül vannak elhelyezve, aminek köszönhetően hatékonyabban szűrnek, mint a hagyományos társaik. Pár alkalommal otthon is meg lehet őket tisztítani, de egy év után cserélni kell őket. 

Plüssállatok tisztítása

A plüssállatok aranyosak, de sajnos a poratkák kedvenc lakhelyei is egyben, így ne feledkezz meg a tisztításukról. Ha lehet, 60 fokon mosd ki őket, de ha ez nem lehetséges, tedd őket a fagyasztóba 12 órára, mivel ezt a hideget a poratkák nem élik túl. A legjobb persze, ha sem te, sem a gyerkőc nem alszik velük még a fagyasztás után sem. 

Olvass tovább - Itt él az aprócska, láthatatlan parazita az otthonokban: mikor érdemes gyanakodni a jelenlétére?

Az apró élőlények jelenléte számos problémát felvethet.

Itt él az aprócska, láthatatlan parazita az otthonokban: mikor érdemes gyanakodni a jelenlétére?

Az apró élőlények jelenléte számos problémát felvethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük