Milyen gyakran kell párnát cserélni a szakértők szerint? Nyakfájdalomhoz, allergiás reakciókhoz vezethet, ha elhasznált
A hosszú ideje használt párnák eldeformálódva nyaki panaszokhoz vezethetnek, ráadásul megtelepedhetnek bennük a kórokozók is.

nő párnával
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán túlzásnak hangzik, de a legtöbben valószínűleg már tapasztalták, hogy a jó kispárna alapjaiban befolyásolja a mindennapokat. Hatással van az éjszakai alvás minőségére és a reggelekre is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az ember merev, fájdalmas nyakkal, hasogató fejfájással vagy panaszmentesen, kipihenten ébred.

Sokan viszont csak nagy nehézségek árán bukkannak a boltok egyébként óriási kínálatában a megfelelő alvótársra, és ha ráakadtak, úgy érzik, hogy többé a világ minden kincséért sem válnának meg tőle. Az alvással foglalkozó szakemberek szerint viszont a párnát bizonyos időközönként bizony nem ártana lecserélni.

Mennyi időközönként kell cserélni?

A pihentető alvás nagyban hozzájárul a jó közérzethez és testi-lelki jólléthez is. Ehhez viszont elengedhetetlen a jó alváshigiénia, a lefekvési, lefekvés előtti rutin kialakítása, a kényelmes fekhely és az optimális feltételek, jó hőmérséklet, csendes, ingerszegény környezet megteremtése a hálószobában. A jó alvófelülethez, a gerinc megtámasztásához fontos a körültekintő matracválasztás, de az alvópárna esetében is gondosan kell eljárni, hiszen a nyaki gerinc állapotát jelentősen befolyásolhatja. Ráadásul ma a számítógép előtti munkavégzésnek és a megnövekedett okostelefon-használatnak köszönhetően egyébként is sokan szenvednek nyakfájástól, amin egy rossz minőségű párna még tovább ronthat.

Az alvással foglalkozó szakemberek általában felhívják rá a figyelmet, hogy a párnákat bizonyos időközönként le kell cserélni. Bár élettartamukat több minden befolyásolhatja, így például az anyaguk is, a legtöbb ajánlás szerint körülbelül kétévente legalább szükség lenne a váltásra. A memóriahabos és a latexből készült példányok valamennyivel tovább bírhatják. Az időpont persze nincs kőbe vésve, amennyiben viszont a párna már nem képes megtámasztani kellőképpen a nyakat és a fejet, több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. Figyelni kell tehát, hogy mikor veszít a formájából és a magasságából, laposodik vagy puhul el, de az sem jó, ha a töltelék csomóssá válik. Ezek az elváltozások egy idő után nyakfájdalom kialakulásához, feszes, merev izmokhoz és gyakori fejfájáshoz vezethetnek - ez az eredmény egyébként akkor is, ha már kapásból nem megfelelő párnát választ az ember.

A túlzottan magas párnát néhány kivételtől eltekintve nem javasolják az egészségügyi szakemberek, de a méret a testhelyzettől és a már meglévő panaszoktól is függ. A panaszmentes egyének párna nélkül is elboldogulhatnak, oldalt fekvésnél jó, ha nem lóg a fej, de nincs is nagyon felpolcolva, háton fekve pedig arra kell törekedni, hogy a nyak lehetőség szerint laza maradjon, ne íveljen hátra, de az áll se legyen túl közel a mellkashoz. Nyaki problémákkal pedig a hason fekvés nem a legjobb választás.

Poratkák és gombaspórák

Az ágy környéke, így a párna is tökéletes terep az elhalt hámsejtekkel táplálkozó háziporatkák elszaporodásához, amelyek szeretik a meleg, párás helyeket. Ürülékük egyes személyeknél allergiás reakciót válthat ki, az orrdugulás, -folyás és -viszketés, a tüsszögés és a szemviszketés a jellemző tünetek, de akár asztmás roham és bőrtünetek is előfordulhatnak. A poratkák mellett gombaspórák is szép számmal megtalálhatók a nap mint nap használt párnákban, ezek pedig az asztmás panaszokat is fokozhatják. A légzőszervi betegségekkel, esetleg legyengült immunrendszerrel élők számára különösen ajánlott a bizonyos időközönkénti párnacsere. 

GettyImages-1187332619
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Habár a huzat valamelyest védelmet jelent a potenciális koszforrásokkal szemben, az izzadság, a haj- és szőrszálak, illetve még számos, a testről származó szennyeződés bejut a párnához is. Ezek eltávolításához a huzat mellett a párna tisztítása is fontos, ám nem mindegyik bírja a mosást, mielőtt bedobnád a mosógépbe vagy a csap alá, ellenőrizd a címkét, mert a töltelék csomóssá válhat, a párna pedig eldeformálódhat. A huzat alatt párnavédő használata is javasolt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A párnacsere időszerűségét jelezheti, ha valaki esténként allergiás tüneteket tapasztal, reggelente nyakfájdalommal, merev vállövi és nyakizmokkal kel, illetve többször ébred fejfájással. A párna sárgulása, ellaposodása, könnyebb félbehajthatósága szintén arra utalhatnak, hogy ideje váltani.

Egészségkárosító, veszélyes anyagok a lakásban 

Bár az ember igyekszik minél jobban kizárni életéből az egészségre veszélyes anyagokat, a WHO már hosszú listát jegyez a bizonyítottan rákkeltő hatású vegyületekről, melyek a legtöbb lakásban is ott vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük