Milyen gyakran kell párnát cserélni a szakértők szerint? Nyakfájdalomhoz, allergiás reakciókhoz vezethet, ha elhasznált

A hosszú ideje használt párnák eldeformálódva nyaki panaszokhoz vezethetnek, ráadásul megtelepedhetnek bennük a kórokozók is.

nő párnával

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán túlzásnak hangzik, de a legtöbben valószínűleg már tapasztalták, hogy a jó kispárna alapjaiban befolyásolja a mindennapokat. Hatással van az éjszakai alvás minőségére és a reggelekre is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az ember merev, fájdalmas nyakkal, hasogató fejfájással vagy panaszmentesen, kipihenten ébred.

Sokan viszont csak nagy nehézségek árán bukkannak a boltok egyébként óriási kínálatában a megfelelő alvótársra, és ha ráakadtak, úgy érzik, hogy többé a világ minden kincséért sem válnának meg tőle. Az alvással foglalkozó szakemberek szerint viszont a párnát bizonyos időközönként bizony nem ártana lecserélni.

Mennyi időközönként kell cserélni?

A pihentető alvás nagyban hozzájárul a jó közérzethez és testi-lelki jólléthez is. Ehhez viszont elengedhetetlen a jó alváshigiénia, a lefekvési, lefekvés előtti rutin kialakítása, a kényelmes fekhely és az optimális feltételek, jó hőmérséklet, csendes, ingerszegény környezet megteremtése a hálószobában. A jó alvófelülethez, a gerinc megtámasztásához fontos a körültekintő matracválasztás, de az alvópárna esetében is gondosan kell eljárni, hiszen a nyaki gerinc állapotát jelentősen befolyásolhatja. Ráadásul ma a számítógép előtti munkavégzésnek és a megnövekedett okostelefon-használatnak köszönhetően egyébként is sokan szenvednek nyakfájástól, amin egy rossz minőségű párna még tovább ronthat.

Az alvással foglalkozó szakemberek általában felhívják rá a figyelmet, hogy a párnákat bizonyos időközönként le kell cserélni. Bár élettartamukat több minden befolyásolhatja, így például az anyaguk is, a legtöbb ajánlás szerint körülbelül kétévente legalább szükség lenne a váltásra. A memóriahabos és a latexből készült példányok valamennyivel tovább bírhatják. Az időpont persze nincs kőbe vésve, amennyiben viszont a párna már nem képes megtámasztani kellőképpen a nyakat és a fejet, több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. Figyelni kell tehát, hogy mikor veszít a formájából és a magasságából, laposodik vagy puhul el, de az sem jó, ha a töltelék csomóssá válik. Ezek az elváltozások egy idő után nyakfájdalom kialakulásához, feszes, merev izmokhoz és gyakori fejfájáshoz vezethetnek - ez az eredmény egyébként akkor is, ha már kapásból nem megfelelő párnát választ az ember.

A túlzottan magas párnát néhány kivételtől eltekintve nem javasolják az egészségügyi szakemberek, de a méret a testhelyzettől és a már meglévő panaszoktól is függ. A panaszmentes egyének párna nélkül is elboldogulhatnak, oldalt fekvésnél jó, ha nem lóg a fej, de nincs is nagyon felpolcolva, háton fekve pedig arra kell törekedni, hogy a nyak lehetőség szerint laza maradjon, ne íveljen hátra, de az áll se legyen túl közel a mellkashoz. Nyaki problémákkal pedig a hason fekvés nem a legjobb választás.

Poratkák és gombaspórák

Az ágy környéke, így a párna is tökéletes terep az elhalt hámsejtekkel táplálkozó háziporatkák elszaporodásához, amelyek szeretik a meleg, párás helyeket. Ürülékük egyes személyeknél allergiás reakciót válthat ki, az orrdugulás, -folyás és -viszketés, a tüsszögés és a szemviszketés a jellemző tünetek, de akár asztmás roham és bőrtünetek is előfordulhatnak. A poratkák mellett gombaspórák is szép számmal megtalálhatók a nap mint nap használt párnákban, ezek pedig az asztmás panaszokat is fokozhatják. A légzőszervi betegségekkel, esetleg legyengült immunrendszerrel élők számára különösen ajánlott a bizonyos időközönkénti párnacsere. 

GettyImages-1187332619
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Habár a huzat valamelyest védelmet jelent a potenciális koszforrásokkal szemben, az izzadság, a haj- és szőrszálak, illetve még számos, a testről származó szennyeződés bejut a párnához is. Ezek eltávolításához a huzat mellett a párna tisztítása is fontos, ám nem mindegyik bírja a mosást, mielőtt bedobnád a mosógépbe vagy a csap alá, ellenőrizd a címkét, mert a töltelék csomóssá válhat, a párna pedig eldeformálódhat. A huzat alatt párnavédő használata is javasolt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A párnacsere időszerűségét jelezheti, ha valaki esténként allergiás tüneteket tapasztal, reggelente nyakfájdalommal, merev vállövi és nyakizmokkal kel, illetve többször ébred fejfájással. A párna sárgulása, ellaposodása, könnyebb félbehajthatósága szintén arra utalhatnak, hogy ideje váltani.

Egészségkárosító, veszélyes anyagok a lakásban 

Bár az ember igyekszik minél jobban kizárni életéből az egészségre veszélyes anyagokat, a WHO már hosszú listát jegyez a bizonyítottan rákkeltő hatású vegyületekről, melyek a legtöbb lakásban is ott vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük