Lakásokat kezd vizsgálni a NAV: komoly ellenőrzéssorozatba fognak
Már nálunk is vizsgálja a NAV az ilyen portálokat.

nagykep?cikkid=162659&kep=nav-internet1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV - megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését, a májusi adatok alapján pedig több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közleményben kiemelték, hogy egy közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált.

Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint húsz ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió forint.

Nem a bírságolás a cél

Az átalakított adóhivatal minden érintettnek segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában - tették hozzá. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében a NAV kockázatelemzői a rendelkezésére álló információkat összevetik a hónapról hónapra legyűjtött adatokkal.

A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még ezt követően sem teljesíti megfelelően a kötelezettségeit. A tárca közleménye rámutat: az ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, és ellenőrzésre, bírság kiszabására már ne is legyen szükség.

Fontos tisztában lenni a szabályokkal

Érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38 400 forint közterhet kell leróni - írta az NGM. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába.

A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása és a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges.

Ezt is szeretjük