Ne dobd ki a pénzt az ablakon!
5 bevált mosógépmentő tipp
Nem mos elég jól? Kattog a dob, miközben forog? Állandóan szivárog belőle a víz? Próbáld ki tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára előtted sem ismeretlen a helyzet, amikor a mosógép megmakacsolja magát. Nem hajlandó beindulni, program közben leáll, nem centrifugáz rendesen, vagy bokáig érő vízzel és habbal teríti be a fürdőszobát. Ilyenkor lép színre a mosógépszerelő, akit a tapasztalatok szerint sokkal gyakrabban hívunk, mint valójában indokolt lenne.

A problémás esetek egy részét ugyanis te is orvosolhatod néhány egyszerű művelettel, mellyel nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatsz.

Nyomod, ütöd, vágod, de nem indul?

Ha a mosógép véglegesen megmakacsolja magát, és egyáltalán nem hajlandó elindulni, érdemes alaposabban szemügyre venned a tetejét. Igen gyakori, hogy nem záródott le rendesen a gép fedele, ezért tiltja le a szerkezet a program indítását. Ellenőrizd, hogy működik-e a konnektor, ezt például egy hajszárítóval gyorsan megteheted. Banálisnak tűnhet, mégis meglepően gyakran előfordul, hogy miközben azt hiszed, hogy megnyitottad a csapot, éppen elzártad azt.

Mindig ürít, vagy soha

Ha egyfolytában kiüríti a vizet a gép, annak az lehet az oka, hogy túl alacsonyan van a kifolyócső nyílása a mosógépen, melyet megpróbálnak néha a zuhanytálcába vezetni. A mosógép bekötésénél alapszabály, hogy a kifolyócső legmagasabb pontja nem lehet a dob tengelye alatt.
Ha nehezen, vagy egyáltalán nem ürít a masina, akkor az alsó szűrő eldugulása lehet a ludas, ami a papírzsebkendők, pénzérmék, gyufaszálak, csatok gyűjtőhelye. A mosógép alján, általában egy fedőlemez alatt van a szűrő, amit a lemez eltávolítása után kézzel könnyen kicsavarhatsz. Kiürítés után érdemes forró vízzel a csap alatt leöblíteni a zsíros lerakódást is, sőt, egy régi fogkefét is bevethetsz a tisztítási procedúrához.

Nem adagol, mert túladagolod

Nem kerül az adagolóból mosószer a dobba? Az esetek 90%-ában a szer túladagolása okozza ezt a tünetet. A feleslegesen sok mosószer lerakódik az adagoló falán, majd ott megkövesedik, megvastagszik, és ez okozza a dugulást.

A mosógép fajtájától függően ezek az adagolók vagy két egyszerű pöcök benyomásával, vagy egy csillag-csavarhúzóval egyszerűen leszerelhetők. A szűrőhöz hasonlóan forró vízzel tisztítsd meg a lerakódott mosószerektől, a kiszolgált fogkefe pedig itt ismét szerepet kaphat.
Érdemes ezt havonta legalább egyszer megtenned.

Vízkőteleníts!

Gyakorlatilag minden mai mosópor elegendő vízlágyítót tartalmaz, csak a magyar átlagnál sokkal keményebb csapvizekhez érdemes külön vízlágyítót adagolni. Hasznos viszont körülbelül minden ötvenedik mosás után 20%-os ecettel, magas - például 90°C-os - hőfokon átfőzni, átmosni a gépet, így megelőzhető a vízkövesedés. Kifejezetten háztartási gépekbe szánt vízkőoldók is kaphatók, de ugyanezt a hatást érheted el a szelídebb, ecetes tisztítással.

Ne terheld túl a gépet!

Figyelj arra, hogy teljes töltettel moss, azaz annyi ruhát tegyél a gépbe, amennyi még könnyedén, erőltetés nélkül elfér benne. Így a leggazdaságosabb a mosás, és a leghatékonyabb a centrifugálás. Ne terheld a gépet túlméretezett tárgyakkal, szőnyeggel, falvédővel!

Tartsd be továbbá az előírt mosási adagot, és a meghatározott súlyértéket!
Nem szerencsés az sem, ha mosás közben még egy-egy ruhadarabot begyömöszölsz a dobba.

Egyrészt nem lesz kellően hatékony a mosás, másrészt a gép egy keserves sóhajtással valóban megadja magát, és tényleg szükség lesz a szakember segítségére.

Jó, ha tudod!
Ha mégis szerelőt kell hívnod, már telefonon adj pontos információkat a mosógép típusáról és koráról, valamint az észlelt hibajelenségekről. Ha esetleg többször kell kijönnie a mesternek a téves információk miatt, az az idődbe is kerülhet, és a pénztárcád is bánhatja.
Ezt is szeretjük