3 jel a ruhák mosási címkéjén, amit mindenképpen nézz meg: nem megy össze, nem kell kidobni

Mutatjuk, mit jelentenek a mosási jelek a ruhák címkéjén.

mosasi-szimbolumok-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki járt már úgy, hogy az új pulóver összement a mosásban, esetleg a tapintása vált durvává és érdessé - ez általában a helytelen tisztításnak köszönhető, és a kellemetlenség elkerülhető lenne, ha az ember vetne egy pillantást a ruha belsejében, általában a bal oldali varrásnál található kezelési útmutatóra.

Ez a kis cédula ugyanis - amelyet sokan szinte azonnal kivágnak a ruhából - tartalmaz minden olyan információt, amit tudnod kell az új holmival kapcsolatban: hogy milyen anyagból készült pontosan, honnan származik, és azt is, hogyan kell tisztítani. Ez utóbbi információ különösen fontos azoknál a ruháknál, amelyek természetes anyagokat tartalmaznak, ezek ugyanis hajlamosak a zsugorodásra.

Fontos mosási jelek a ruhán

A mosási útmutató címkéje ötféle jelet tartalmazhat. Az első általában a mosás módját adja meg, ebből derül ki, lehet-e géppel mosni egy ruhát vagy sem, és ha igen, hány fokon. A második jeltípus azt árulja el, lehet-e fehérítőt használni a ruhánál, a harmadik a vasalás módját határozza meg, a negyedik a szárítási utasításokat tartalmazza, az ötödik pedig a száraz tisztítással kapcsolatban árul el információkat.

ruha-jelzesek 2000

A ruhák mindennapos tisztításánál ebből az öt jeltípusból három fontos igazán - a mosási, szárítási és a vasalási utasítás. A fehérítővel kapcsolatos ajánlás is jól jöhet persze, de a száraz tisztítást általában mosodák végzik, így ezek a jelek az ottani szakembereknek többet mondanak.

A mosási jel az első és legfontosabb a ruháiddal kapcsolatban - ezt egy vízzel teli dézsa szimbolizálja, amelyen számmal szerepel, milyen hőmérsékleten szabad mosni a ruhát, a dézsa alatti vonalak pedig arra utalnak, mennyire kell kímélő programot választanod. Két csík a finom mosás, egy a vasalást könnyítő program. Különösen érdemes odafigyelni, ha a dézsa fölött egy kezet látsz, ez ugyanis azt jelenti, hogy a ruhát nem szabad gépben mosni, csakis kézzel. Gyakran találkozni ilyen utasítással például a gyapjúpulóvereknél, és érdemes komolyan venni, mert ebben az esetben a gépi mosás akár tönkre is teheti a ruhát.

A szárítási jelek közül talán a legfontosabb az áthúzott szaloncukorra emlékeztető embléma. Ez arra utal, hogy a ruhát tilos kicsavarni, mert torzíthatja a formáját. A durva hatásokra érzékeny anyagok szárítása különösen fontos, akadnak olyan kötött ruhák, amelyeket felakasztva sem szabad szárítani, csak fektetve, mert a gravitáció megnyújtja őket. Az erre vonatkozó utasítást egy négyzetben található vízszintes vonal jelképezi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyancsak fontos lehet a vasalási módszer az olyan finom anyagoknál, mint amilyen például a szatén. A vasalási információt egy jól felismerhető vasalóábra közvetíti, melyben számmal vagy pontokkal jelölik a vasalás hőfokát (az egy pont 110, a két pont 150, a három pont 200 fokot jelöl). Érdekes lehet a vasalási utasítások közül az az ikon, amelyen a vasaló aljából sugár tör ki, ezt pedig egy tiltó 'x' húzza át. A jel arra utal, hogy a ruha nem gőzölhető - ez különösen jellemző például hasított bőr vagy műanyagtartalmú textileknél, amelyek könnyen tönkremennek a forró párában.

Ha az ember mást nem is jegyez meg a céduláról, ezt a három adatot mindenképpen érdemes fejben tartania. Segíthet a memorizálásban, ha a ruhaneműket nemcsak típusuk, de mosási tulajdonságaik szerint is rendszerezed a szekrényben, és egy stószba kerülnek a kényes, egy másikba pedig a kifejezetten igénytelen darabok. Ha pedig nem zavar, a legegyszerűbb, ha simán bennhagyod a cédulát a ruhában, így, ha bármikor elbizonytalanodnál, gond nélkül ellenőrizheted a tudnivalókat.

Teregetés a lakásban

Ahogy közeledik a tél, az ember kénytelen lakáson belül megoldani a teregetést. A ruhaszárító azonban rengeteg helyet elfoglal, néha a fél nappalit is kisajátítja. Összegyűjtöttünk tehát néhány tippet arra, hogyan lehet jól elrejteni a ruhaszárítót legalább akkor, amikor nem használja az ember.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük