Mitől megy össze a mosásban a ruha? Nem csak a gyapjúval történhet meg
Erre figyelj, és könnyen kiküszöbölheted, hogy összemenjen a kedvenc blúzod.

mosas-osszement-ruha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kellemetlen, amikor előhúzod a kedvenc pulcsidat a mosásból, és rájössz, hogy gyerekméretűre zsugorodott. A legtöbben tudják, hogy a gyapjúval óvatosan kell bánni, mert a szálai hajlamosak összeugrani, de nem ez az egyetlen érzékeny anyag, ami külön figyelmet igényel mosás közben. 

Ha a ruhák összemennek, az általában három dolog összjátékának köszönhető: a tartós nedvességnek, a magas hőmérsékletnek és a nem megfelelő mosási technikának. 

Hogyan mennek össze a ruhák?

Az állati eredetű, például gyapjúszövetek rostjain lemezek vannak. Ha az anyagot nedvességnek és nagy hőnek teszed ki, ezek a lemezkék összesűrűsödnek, tömörödnek. Ez történik például a gyapjúpulcsik esetében, ha véletlenül a 90 fokos mosásba kerülnek.

mosogep-valasztas

De korántsem a gyapjú az egyetlen érzékeny szövet. A természetes anyagokat, mint amilyen a pamut, a selyem vagy a lenvászon, mind fenyegeti a zsugorodás. Víz hatására a rostjaik megduzzadnak, és összeugranak. Ez a fajta zsugorodás minimális, alig egy százalékos, így kicsi az esélye, hogy a selyemblúzod nem lesz jó rád, ha jól bánsz vele. 40 fokon mosva, finoman kezelve, szabad levegőn, lassan szárítva a fenti anyagok nem sérülnek.

Nagyobb probléma akkor van, ha magas hőmérsékleten mosod őket, ekkor ugyanis a hőnek, a durva rázkódásnak és a vegyszereknek köszönhetően az anyag szálai összeugorhatnak. A polimerszálak természetes állapotukban rövidek, de, amikor ruhát készítenek belőlük, megnyújtják őket, azonban a külső hatásokra ilyenkor visszatérhetnek eredeti állapotukba, és ennek köszönhetőn lesznek aprók, akár a babaruhák.

A természetes szövetek hajlamosabbak a zsugorodásra, mint a szintetikusak. A legjobb megoldás ezek mosásakor követni a kezelési útmutatót a ruhában található cédulán, mely mutatja, hány fokon, hogyan kell mosni a ruhadarabot. Különben is érdemes lehet lejjebb venni érzékeny anyagok mosásakor a hőfokot, 40 fokon a gép kíméletesebben tisztít, ráadásul még az árammal is takarékoskodik. Szárításnál pedig, ha csak lehetőség van rá, ajánlott szabad levegőn szárítani a ruhákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Jobb lesz a farmer, mint új korában

Nemcsak a gyapjú- és selyemruhákat fenyegeti az elhasználódás réme. A sokszor mosott farmer is elveszíti a színét, a tartását, és ki is rojtolódhat. Azonban ezeknek a trükköknek a segítségével a nadrágod jobb lesz, mint új korában.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük