Neked is 20 ezer forint járhat új telefonra - Kik jogosultak igénybe venni a mobilcsere-támogatást?
Kivezetik a 3G-s telefonokat, ezért 20 ezres támogatást adnak telefoncserére.

GettyImages-1098278352
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban a mobilszolgáltatók fokozatosan megszüntetik a 3G-szolgáltatást, ezzel pedig a 3G-képes készülékek nem lesznek alkalmasak az internetezésre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre reagálva 20 ezer forintos modernizációs támogatást nyújt azoknak, akik a használatban lévő 2- vagy 3G-készülékük helyett szeretnének 4G-képeset vásárolni. A lehetőség maximum 120 ezer forintos mobiltelefon vásárlására vehető igénybe.

Kik a jogosultak?

A 20 ezer forintos támogatásra azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek jogosultak, akik 2- illetve 3G-képes mobiltelefont használnak, és 2021. július 1. és december 31. között legalább egy sikeres hanghívást indítottak, illetve SMS-t küldtek arról.

A leggyakoribb, cserére jogosult készülékek sorában Alcatel, Blaupunkt, Lenovo, LG, Navon, Nokia, Samsung márkák is szerepelnek, de a listában más, kevésbé ismert gyártók mobiltelefonjai közül is kikerülnek olyan modellek, amelyek 3G-képesek, ezért igénybe vehető velük a támogatás. A készüléktípusok listája e link alatt elérhető.

A programban előbb a 3G-, utóbb a 2G-készülékek lesznek sorosak. A 3G-képes készülékek cseréjének támogatása február 14-től május 20-ig él. Ezután következik majd a 2G-képes eszközök cseréjének támogatása, július 17-ig, vagy a készlet erejéig.

Meddig és hol vehető igénybe?

A cserére országszerte mintegy 700 üzletben lehet sort keríteni. Az üzletek sorában műszaki áruházak, kiskereskedők, mobilszolgáltatói üzletek és országos kereskedelmi láncolatok is részt vesznek. A helyek pontos listája itt érhető el.

Hogyan történik a csere?

Első körben ki kell választani, mely ponton szeretné a támogatást igénybe vevő személy lebonyolítani a készülékcserét. Fontos, hogy magával kell vinnie a régi készülékét, személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Az üzletben az eladó a régi telefon IMEI száma alapján ellenőrzi, hogy az igénylő valóban jogosult-e a támogatásra, ezután pedig felveszi a személyes adatokat, ellenőrzi az igénylő személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Végül elkövetkezik a kiválasztott új készülék megvásárlása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy a régi készüléket le kell adni az üzletben, ezért előzőleg minden személyes adatot, a telefonszámokat, az sms-eket, a képeket is törölni kell róla, el kell távolítani a SIM-kártyát és a memóriakártyát is. Arról, hogy ez megtörtént, a vásárlónak nyilatkozatot kell tennie.

Meghatalmazással is lehetséges

A mobilcsere-lehetőséget nemcsak személyesen lehet igénybe venni. Ha valaki nem tud személyesen megjelenni az üzletben, de szeretné igénybe venni a lehetőséget, az meghatalmazást adhat más valakinek, hogy járjon el az ügyében.

Miért nem jó mobil mellett aludni?

Sokaknak szokása, hogy telefonjuk társaságában alszanak. Korábbi cikkünkben arról írtunk, miért nem egészséges a szokás.

Ezt is szeretjük