Az indukciós főzőlapon a legtöbb régi edény használható: mágneses trükkel ellenőrizheted, mit tarts meg, és mit dobj ki

Még a régi edényeidet is használhatod a vadonatúj indukciós főzőlapon, csak előtte végezd el rajta a mágneses ellenőrzést.

GettyImages-540199249 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt hiszik, ha indukciós főzőlapot választanak, dobhatják is ki a régi edényeiket. Pedig valójában csak bizonyos fajtákkal nem kompatibilis, némelyeket még bátran használhatsz.

Az indukciós főzőlapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen egyszerű őket tisztítani, a hőmérséklet is állítható rajtuk, és a hagyományos tűzhelyhez képest sokkal gyorsabban felmelegítik az ételeket.

Az indukciós főzőlap

Ezt a típusú tűzhelyet James Clark Maxwel fedezte fel, aki kísérletei során felismerte, hogy a fémek mágneses mező közelében képesek hőt generálni - az indukciós főzőlapokba pedig réztekercsek találhatók, amik elektromosság hatására rezegni kezdenek, ezzel létrehozva egy mágneses teret.

GettyImages-1299098479

A technikának köszönhetően sokkal gyorsabban melegednek fel a sütőlapra helyezett edények, ám ennek megvan a maga hátránya azon kívül is, hogy szinte újra meg kell tanulni főzni, hiszen jelentősen redukálódik a folyamat ideje.

Csak olyan edényeket lehet használni rajta, melyeknek fala minimum három-öt milliméter vastagságú, és amiknek az alja sima felületű. Tehát kapásból alkalmatlan a wok vagy a hullámos aljú grillező serpenyő a főzésre.

Mágneses ellenőrzés

Szerencsére a legtöbb főzőedényt még így is bátran alkalmazhatod. Elegendő, hogyha egy mágnessel ellenőrzöd mágnesességét. Ha vonzza az alját, rátapad, akkor nyert ügyed van. Ilyen típusba tartoznak az acél, a zománcozott acél, a rozsdamentes acél, az öntöttvas edények és amelyeknek többrétegű alja van, de értelemszerűen a kategóriából kiesnek a kerámia-, az üveg-, az alumínium-, a porcelán- és a rézedények.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyha épp kedvencedről derült ki, hogy alkalmatlan, akkor se búsulj, már kaphatók speciális fémkorongok, amik a már meglévő főzőedényeket ismét használhatóvá varázsolják, csak be kell tenni alájuk. Emellett már olyan wokok is elérhetők a boltokban, amiket kifejezetten indukciós főzőlapokra terveztek.

A durván leégett edényt is kitisztítja

A leégett edény mosogatása sem lehetetlen a jó módszerrel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük