Mérgező tárgy van a legtöbb nappaliban: így hatástalanítsd!

Nem is gondolnád, egy egyszerű szőnyeg milyen káros lehet. Tudd meg, hogy előzd meg a bajt!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy dekoratív szőnyeg nem csupán otthonos és szép kiegészítője lehet a lakásnak, de mind a hangok, mind a hő szempontjából szigetel, emellett melegséggel tölti meg a teret. Mindemellett azonban hátrányai is vannak.

Az egészségtudatos tervezők és lakberendezési irányzatok már kerülik a padlószőnyeget, mivel a vastag rostok befogják a port, a poratkákat és a szennyező anyagokat.

Ráadásul a szintetikus szőnyeg, a szőnyeg-töltelékanyag és a szőnyegragasztó olyan vegyszergőzöket bocsát ki, melyek sokféle egészségügyi problémát okozhatnak.

A kanapé vagy az ágy elé terített szőnyeg melegének és puhaságának azonban nehéz ellenállni. Ha te sem tudsz vagy akarsz lemondani róla, néhány tipp betartásával megtarthatod, és kárt sem teszel a szervezetedben. Az egészséges szőnyeghasználat érdekében kövesd az alábbi irányelveket.

Így előzd meg, hogy káros legyen a szőnyeg!

Kérj a kereskedőtől olyan szőnyeget, mely igazoltan csekély mennyiségű illékony szerves vegyületet bocsát ki, emellett győződj meg arról, hogy a szőnyeg töltelékanyaga is igazoltan alacsony kibocsátású.

Továbbá kérd meg a kereskedőt, amennyiben erre lehetőség van, hogy göngyölje ki a szőnyeget, és fölrakás előtt egy vagy két napig szellőztesse.

Képeken 8 légtisztító növény az egészséges otthonért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha már megvetted a szőnyeget, fontos, hogy enyhe időben vidd haza, a fölrakás idejében pedig tartsd nyitva az ablakokat, és több napig ne is csukd be őket.
Ha rendkívül érzékeny vagy a kipárolgásokra, akkor a szőnyeg felrakása után tervezz be többnapos távollétet az otthonodtól.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az első időszakot követően is legalább hetente egyszer porszívózd ki a szőnyegeket légszűrővel felszerelt készülékkel. Kerüld azokat a szőnyegtisztítókat, melyek szintetikus vegyi anyagokat tartalmaznak, emellett lehetőleg évente egyszer kezeld a szőnyeget az illékony szerves anyag kibocsátását csökkentő szőnyegszigetelő oldattal.

Cikkünk Jackie Craven Egészséges otthon című könyve alapján készült, mely az Officina ’96 Kiadó gondozásában jelent meg.

Neked van szőnyeged?

Ezt is szeretjük