Mérgező, káros az idegrendszerre, és akár te is ilyen vizet iszol! Innen tudhatod meg!

Máig számos otthont fenyegethet a probléma.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Magyarország területéről általánosságban is elmondható, hogy iható csapvízzel rendelkezik - arról, hogy a te lakóhelyeden ez milyen minőségű, ide kattintva térképes kereső segítségével is informálódhatsz -, a házakban, társasházakban kiépített vezetékrendszerért nem feltétlenül a szolgáltató felel, így könnyen előfordulhat, hogy annak köszönhetően káros anyagok kerülnek az ivóvízbe.

Az ólmos víz jelenléte például még napjainkban is komoly kockázatot jelent, annak ellenére ugyanis, hogy nagyon sok helyen tekintették kiemelt célnak a probléma megszüntetését, illetve cserélték le a vízvezetékrendszereket, számos olyan hely akad, ahol ez nem valósult meg, sőt, akár olyan is, ahol a lakók egyáltalán nem is tudnak a veszélyről.

Hogy kerül a vízbe ólom?

Az ólom ivóvízbe kerülése nagyon egyszerű folyamat eredménye, egyszerű kioldódásról van szó, amennyiben a vízvezetékek ólmot is tartalmaznak. Bár az alapvető kockázatot ez jelenti, intenzitása, mértéke olyan tényezőktől is függhet, minthogy például mennyi ideig pang a vezetékekben a víz, illetve milyen kemény a víz - minél lágyabb például, annál nagyobb mértékben oldódhat ki ólom, ugyanis, bár tény, hogy számtalan hátránya is lehet, a kemény víz a vízkőréteg kialakítása által csökkenheti a kioldódás mértékét.

Honnan tudhatod, nálad ólmos-e a víz?

Ma már nem építenek ki olyan vízvezetékrendszereket, melyek ólmot is tartalmaznak, harminc évnél régebbi épületekben azonban előfordulhatnak, főként az 1970-es évek előtt épített ingatlanok esetében.

Az ÁNTSZ tájékoztató anyaga szerint az ólmos vezetékek főleg a települések régi városmagjaiban lehetnek jellemzőek, pontos információt azonban az adott épületek tulajdonosa vagy karbantartója tud adni, valamint a vízszolgáltató és a helyileg illetékes népegészségügyi szerv.

Gyanú esetén fontos bevizsgáltatni az ivóvíz minőségét, jellegzetes jelek azonban nem utalnak az ólom jelenlétére, például nem fogod azt a víz ízén megérezni, a sajátos, fémes íz sem erre utal.

8 dolog, amit tilos a szemetesbe tenni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Komoly egészségügyi károkat okozhat

Annak, hogy ma már nem építenek be ólmos vezetékeket, nagyon komoly oka van, mégpedig az, hogy felismerték, egészségügyi szempontból milyen komoly következményei lehetnek az ólom szervezetbe kerülésének, a toxikus nehézfém ugyanis összegyűlik az emberi testben, ahol jelentős károkat okozhat.

Amellett, hogy ronthatja bizonyos nyomelemek és vitaminok hasznosulását, az ÁNTSZ szerint idegrendszeri fejlődési zavarokat, veseműködési elégtelenséget, magas vérnyomást, terméketlenséget, spontán vetélést is okozhat. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a csecsemők, a kisgyermekek és a várandós anyukák, nekik semmi esetre sem szabad ilyen vízből még csak igen kis mennyiséget sem fogyasztaniuk.

Mit lehet tenni?

Ha szennyezettségre gyanakszol, a már említett szervek felkeresésén, illetve az ivóvíz bevizsgáltatásán túl, amíg nem derül ki pontosan, milyen hosszabb távú megoldásban gondolkodhattok, vagy - szerencsétlenebb esetben - nem tudod megvalósítani a cserét, néhány dolgot a mindennapok során is megtehetsz a kockázat csökkentése érdekében.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egyik legfontosabb a pangó víz kifolyatása, amennyiben ételkészítésre, ivásra szeretnél vizet felhasználni. Érdemes egy-két percen át folyatni előtte a vizet, van azonban, aki akár öt percet is javasol, mindez azonban attól is függ, mennyi ideig panghatott a víz a vezetékekben. Nem kell azonban a kifolyatott vizet leengedned a lefolyón, azt például összegyűjtheted, majd akár a toalett öblítésére is felhasználhatod. Használj továbbá előbbi célokra mindig hideg vizet, ólmot ugyanis nagyobb mértékben tartalmazhat a használati meleg víz.

Az ÁNTSZ szerint biztos megoldás csak a vezetékek cseréje lehet, átmeneti segítséget jelenthetnek azonban az olyan OTH-engedéllyel rendelkező víztisztító kisberendezések is, melyek zeolitot, egyes ioncserélő műgyantákat, illetve fordított ozmózis membránt tartalmaznak, ezek ugyanis - ha nem is szűrik ki teljesen - képesek csökkenti a víz ólomtartalmát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük