A kormány írja majd elő, milyen legyen a lakásod? Hamarosan jöhet az új törvény!

Komoly változásokat hozhat az új törvényjavaslat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban mi is beszámoltunk az Óbudát érintő giccsadóról, nem ez azonban az egyetlen formája annak, ahogy a jövőben az egyes települések képének egységét biztosítani kívánják az országban.

Lázár János az április 14-i sajtótájékoztatón

Ahogy arról az MTI is beszámolt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. április 14-én, csütörtökön megtartott szokásos, heti sajtótájékoztatóján kitért az úgynevezett településképi törvényre is, melynek benyújtására felhatalmazást kapott a kormánytól.

Kötelező lesz alkalmazkodni a településképhez

A törvényjavaslatról a sajtótájékoztatón Lázár János azt mondta, a helyben jellegzetes építészeti szokások törvényi kereteit határozza majd meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása alapján minden magyar önkormányzatnak rendeletet kell hoznia arról, milyen legyen a településkép, melynek betartása minden építész számára kötelező lesz akár egy 300 négyzetméteresnél kisebb építkezés bejelentésekor is. A törvény megszavazása előtt azonban széleskörű egyeztetéseket kezdenek azzal kapcsolatban.

Az Index.hu erről szóló cikke szerint a törvényjavaslat annak beismerése lehet, hogy nem működnek azok a jogszabály-módosítások, melyek keretében a kormány korábban több ponton is bele kívánt szólni a hazai építkezések szabályozásába.

Az elmúlt időszakban felmerült többek között a típustervek ötlete, mint olyan eszköz, mely megszüntetné a kertvárosi településrészek összevisszaságát, később azonban e célnak ellentmondva, a minimális kontroll irányába módosították a szabályokat. Az Index.hu szerint mindez arra enged következtetni, hogy a kormány nem mond le az említett célról, csupán az önkormányzatokra tolja a felelősséget, illetve a feladatokat.

Fotó: MTI/Kovács Attila.

Ezt is szeretjük