Hány percig kell kifolyatni a csapot? Így csináld, hogy tiszta legyen a te vized is!
Ennyi ideig kell folyatni, mielőtt fogyasztasz belőle.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár általánosságban elmondható, hogy a csapvíz iható Magyarország területén, az ivóvíz minőségét tekintve lehetnek jelentősebb különbségek, amiről azonban minden esetben tájékoztatják a lakosokat, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapján pedig akár térképes kereső segítségével is informálódni lehet a témáról.

Fontos azonban tudni, hogy az ivóvíz minőségére vonatkozó szabályok nincsenek a vezetékek, illetve a csap helyéhez kötve, így az, ha előbbiek állapota befolyásolja a víz tisztaságát, már nem a szolgáltató felelőssége.

Ha arra gyanakszol, hogy a régi vízvezetékeknek köszönhetően ólmos lehet a csapvíz, fontos, hogy mielőbb orvosold a problémát - erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, más befolyásoló tényező is felmerülhet azonban, ilyen, ha például rézből készült a vezeték, és az kioldódhat a csapvízbe, vagy, ha éppen több napon keresztül nem tartózkodtál otthon, illetve nem használtad a csapot, ami miatt pangó víz található a vezetékben.

Nagyon fontos kifolyatni a csapvizet!

Ha egy-két napon át pang a víz, érdemes és fontos lehet azt fogyasztás előtt kifolyatni, amire akár egy-két percet is rá kell szánni, attól függően persze, a főelosztó vezetéktől milyen távolságban van az adott csap.

A kifolyatást az ÁNTSZ tanácsa szerint mindig a friss, hideg víz megérkezéséig kell folytatni. Ivásra, főzésre javaslatuk szerint mindig a friss, kifolyatott hideg vizet kell használni, a használati meleg vizet például erre nem ajánlják.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kifolyatott víz se menjen kárba, hiszen azt nem kell leengedni a lefolyón, a víz felhasználásának bármilyen más, fogyasztáson kívüli területére alkalmas lehet, legyen szó mosogatásról, mosásról, a WC leöblítéséről vagy épp viráglocsolásról. Ha ide kattintasz, további információkat is megtudhatsz a témáról.

Ezt is szeretjük