Mentsd, ami menthető: 3 okos trükk karácsonyi balesetek ellen
Szenteste is becsúszhatnak háztartási malőrök, de nem kell, hogy szétrombolják az egész ünnepet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi szezon legkínzóbb kórtünete lett a karácsonyi stressz, ami észrevétlenül kúszik be az ajándékbeszerzés, a fadíszítés vagy a menüszervezés kivitelezésébe: máskor is bosszantó, ha az ember odaégeti a vacsorát, ilyenkor viszont még a legapróbb zűr is annyira frusztrálhat, hogy az étellel együtt könnyen füstbe mehet a karácsonyi hangulat is.

Ha az összes stresszfaktort nem is, néhány háztartási aggodalmat nyugodtan kiiktathatsz. Íme, a leggyakoribb karácsonyi bakik, és hozzájuk a megoldási képlet.

Ha kialszik a fény

Az ünnepi hangulat egyik alapkelléke a csillogó dekoráció, amitől igazán karácsonyi életérzésed lehet. Az elsőszámú veszélyforrás a rossz minőségű vagy nem megfelelően átvizsgált égősor, ugyanis egy zárlatos fényfüzérből könnyen lehet lángoló karácsonyfa vagy áramütés.

A jó minőségű izzók foglalata önkioltó műanyagból készült, villásdugójukat szigetelő gallérral látták el, és a vezetékek mérete a teljesítményhez passzoló. Ha ez mind rendben van, úgy is megeshet, hogy akár épp szenteste adja fel a harcot az égősor. A hibás izzóról árulkodhat a koromfoltos bura, de, ha biztosra akarsz menni, műszerrel keresd a ludast.

A beltéri égősorok sorosan kapcsolt lámpatestekből állnak, közvetlenül a 230 voltos hálózatra csatlakoztathatók, izzóik feszültsége pedig a foglalatok számától függ. Ha izzóprobléma esetén nem tudod kideríteni, hogy hány voltos pótlék kellene, akkor a 240 voltos feszültséget oszd el a foglalatok számával, így megkapod a pótizzó feszültségét.

Fontos, hogy ne érd be kisebb voltszámmal még átmeneti megoldásnak sem, mert ilyenkor túlmelegedhetnek, tüzet okozhatnak az izzók.

Konyhai malőrök

A karácsonyi menüt már valószínűleg hetekkel a nagy nap előtt megtervezted, a kivitelezéshez pedig minden alkotóelem a konyhában sorakozott, ezért jogosan vagy bosszús, ha kapkodás vagy félresikerült fűszerezés miatt végül ehetetlen lesz a vacsora.

Pedig az elsózott étel például nem is olyan reménytelen, mint amilyennek elsőre tűnik: a malőr kivédésére dobj a fazékba egy meghámozott egész krumplit vagy néhány szelet almát, ezek ugyanis magukba szívják a felesleges sót. A levesnél a legegyszerűbb, ha vízzel javítod fel az ízvilágot, majd újra felforralod, a túlédesített finomságot pedig egy kiskanálnyi citromlével vagy almaecettel semlegesítheted.

A leégett ételnek sem kell feltétlenül a kukában végeznie: a menthető részeket tedd át egy másik edénybe, az illat és az íz védelme érdekében pedig tegyél egy szelet kenyeret a tetejére, ami magába szívja majd a kellemetlen aromákat. Ha a sütő aljába helyezel egy vízzel teli, tűzálló tálat, a legnagyobb kapkodás közepette sem fog megégni a süteményed.

A finomságok nyoma

Ha a karácsonyi menü tökéletes lett, még mindig izgulhatsz az ünnepi terítő vagy az étkészlet épsége miatt. A szilánkokra törött tányért ugyan már nem, de az ételfoltos abroszt még helyrepofozhatod.

A friss zsírfoltot, mielőtt megszáradna, szórd be burgonyakeményítővel, hagyd rajta néhány órán át, majd kefével dörzsöld át. Ha nem a terítőn, hanem a finomkötésű pulcsidon landol a szaftos falat, akkor dörzsölés helyett spriccelj rá egy kis ásványvizet, és itasd föl egy nedvszívó ronggyal.

A friss vörösborfolt hatékony ellensége a konyhasó, de beáztathatod ásványvízbe is, majd mosd a szokásos módon, és megszabadulhatsz a makacs folttól. Ha megismernél még egy hatékony folttisztítót, kattints ide!

Te milyen balesettől tartasz a legjobban az ünnepek ideje alatt?

Ezt is szeretjük