Meglepő okok a fejfájás és az alvászavarok hátterében
Ha eddig nem találtad az okát, miért fáj rendszeresen a fejed, a következőkre nem árt odafigyelned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A levegőszennyezés szó hallatán a többségnek a szmog jut eszébe, továbbá olyan káros anyagok, melyek a lakáson kívül találhatók. Az igazság azonban az, hogy az otthonod vagy a munkahelyed levegője ezeknél is nagyobb veszélyt jelenthet. A beltéri szennyező anyagok - az egyszerű penészgombáktól a korszerű anyagokból származó vegyszergőzökig - nagyon károsak lehetnek, ráadásul úgy teszik kockára az egészséged, hogy szinte észre sem veszed.

Ideje hát alaposabban körbenézned a lakásban, legfőképpen akkor, ha rendszeresen fáj a fejed, vagy képtelen vagy a pihentető alvásra, de eddig nem találtad ezek kiváltó okát.

Veszélyes anyagok túlzott szigetelés mellett

Minél jobb a lakás szigetelése, annál kevesebbet kell költeni a hűtésre és a fűtésre. A túlzott szigetelés azonban ártalmas is lehet abban az esetben, ha a lakás nem képes mellette természetesen szellőzni.

A túl alacsony vagy éppen túl magas páratartalom, valamint a lakásban felhasznált anyagokból kiszivárgó mérgező gázok hosszútávon komoly megbetegedéseket okozhatnak. Az égési melléktermékek a fűtőrendszerből, a biológiai szennyezőanyagok az élő organizmusokból, növényekből és kisállatokból kerülhetnek a levegőbe. Az illékony szerves vegyületek pedig a berendezési tárgyakból és a burkolóanyagokból juthatnak a levegőbe. A ragasztott bútorok legnagyobb veszélye a formaldehid, mely nagy mennyiségben akár tüdőrákot is okozhat, de hasonlóan veszélyes a radon és az azbeszt is. Természetes szellőzés hiányában ezek az anyagok fejfájást okozhatnak, allergiás reakciókat válthatnak ki, hosszútávon pedig komolyabb következményekkel járhatnak.

Rejtett egészségkárosító régi házakban

Ha felmerül a gyanú, hogy egy iskola építése során azbesztet alkalmaztak, ez sok országban oda vezet, hogy bezárják az épületet. Az azbeszt eltávolítása azonban gyakran károsabb, mintha otthagynák, ahová beépítették. Az azbeszt ugyanis akkor jelenti a legnagyobb veszélyt, ha a levegőbe kerül: a belélegzett azbesztszálak megtapadhatnak a tüdőben, és tüdőrákhoz, mezoteliomához - a mellhártya vagy a hashártya felszínéről kiinduló daganathoz - és azbesztózishoz - a tüdő fájdalmas hegesedéséhez - vezethetnek.

Élete során bárki belélegezhet csekély mennyiségű azbesztszálat anélkül, hogy attól bármi baja lenne, ám mégis oda kell figyelni erre az anyagra. Magyarországon ma már tilos az azbeszt felhasználása, de a korábban beépített, azbeszttartalmú termékek továbbra is veszélyforrást jelentenek. A 20-25 évvel ezelőtt épült lakótelepi házak tárolóiban és garázsaiban alkalmazott azbesztvakolat miatt az ilyen házak lakói fokozottan ki vannak téve a porló azbeszt okozta károsodásoknak - a szigetelés elhasználódása vagy sérülése például komoly veszélyt jelent, ilyen esetben feltétlenül szakembert kell hívni a szigetelés eltávolítására.

Azbesztet tartalmazhat a gipszszerű burkolat a vízmelegítőn vagy a kazánon, a hullámpala-borítás a csöveken és a szellőzők körül, a cementhabarcsos mennyezetszigetelés és a PVC-padlóburkolat, a tetőfedő és külső falburkoló anyag, az elektromos vezetékek szigetelése, valamint a fa- és széntüzelésű kályhák körüli tűzálló burkolat.

Észrevétlen szennyezés a tűzhelyből

A tűzhelyre nem csak azért tanácsos figyelni, mert gáz szivároghat belőle, és az mérgezést okoz. Ha a gáztűzhelyt nem megfelelően helyezik üzembe, vagy nem megfelelően használod, az égési melléktermékek - többek között a széndioxid és a nitrogén-dioxid - nem tudnak megfelelően eltávozni, és fejfájást, szédülést, kimerültséget, krónikus hörghurutot és más tüneteket okozhatnak.

A tökéletlen égés következtében keletkezett szénmonoxid belélegzése pedig halálos is lehet. Ha a lehető legkevesebb kockázat vállalása mellett szeretnéd használni a készüléket, mindig figyelj arra, hogy ne főzz olyan nagy lángon, mely már az edény oldalát nyaldossa. Ezzel csak pazarolod a gázt, és növeled a szennyezést. Győződj meg arról, hogy a gáz hatékonyan ég-e el.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Ideális esetben a láng egyenes, kék színű. Az ugráló, pislogó, sárga hegyű láng és a kormos lerakódás az edényen arra utal, hogy túl kevés a levegő a gázkeverékben, a magas, sziszegő láng pedig túl sok levegőt jelez. Bármelyiket is tapasztalod, soha ne halogasd kihívni a szerelőt, amíg nem lesz belőle baj.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Árt vagy használ? című könyve segített.

Ezt is szeretjük