5 veszélyes, egészségkárosító dolog a levegőben
A szmogos városi környezet egészségtelen. Ám a veszélyes anyagok a lakásban is ott vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mikrohullámú sütővel kapcsolatos elméletet, miszerint az megváltoztatja az ételek szerkezetét, mindenki ismeri.

Az allergiás reakciók esetén ma már egyre többen gyanakodnak a tisztítószerekre, és a penészgomba egészségkárosító hatása is egyre közismertebb.

A levegő minőségére azonban csak kevesen ügyelnek, pedig éppen olyan fontos lenne, mint a vegyszereket kerülni. A munkahelyeken nem minden esetben van lehetőség az egészséges környezetről gondoskodni, az otthonodban viszont sokat tehetsz azért, hogy legalább a levegő mentes legyen a veszélyes anyagoktól.

Méreganyagok százai - a dohányfüstös környezet

Az első és legfontosabb dolog, ami megbetegíthet a saját otthonodban, az a dohányfüstös környezet. Talán nem dohányzol, ha azonban a párod igen, vagy gyakran fogadsz olyan látogatót, aki rágyújt,  éppen elég ahhoz, hogy a dohányfüstben található rengeteg méreganyag a te egészségedet is károsítsa.

Több tudományos felmérés is kimutatta, hogy a dohányzó szülők gyermekei gyakrabban lesznek asztmásak, mint a füstmentes környezetben élők, mégpedig azért, mert nap mint nap beszívják a lakás rossz levegőjét.

Mérgező bútorok és felületek

Az sem mindegy, hogy milyen bútorokkal vagy körülvéve, és milyen a padló, vagy milyen falfesték van a falon. A műanyag felületek és PVC-padlók, bizonyos bútorok és falfestékek festékanyagai illékony szerves oldószereket tartalmazhatnak, amelyek a levegőbe jutva, majd belélegezve erősen károsíthatják az egészségedet.

Az utcai cipőn megtelepedő baktériumok is könnyen a házba juthatnak, így nagyon fontos, hogy cipővel ne lépj a szobába, és ne feküdj le a kanapéra. A fürdőszoba párás levegője szintén veszélyforrást jelent a penészgomba elszaporodása miatt.

Kis állatok, nagy veszélyek

Egyre több az allergiás megbetegedés, és ebben jelentős szerepet játszik az állattartás is. Lakásban még inkább veszélyes lehet kutyát, macskát vagy egyéb kisállatot tartani, hiszen a szőrük, illetve bőrük hámja az összes baktériummal együtt ott kering a levegőben, mint erős irritáló anyag. Ha gyermeked allergiás, és kisállat él a közvetlen környezetében, sokszor nem elegendő az allergiás tünetek megszüntetésére, ha nagy nehezen megválik kedvencétől. A levegőben ugyanis még hónapokig megmaradhatnak a panaszokért felelős mikrorészecskék.

Poratkák a levegőben

A rendszeres takarítás nagyon fontos, mert a lakás porában poratkák hemzsegnek - egyetlen gramm porban közel ezer atka található -, melyek erős asztmás rohamot válthatnak ki.

A hagyományos porszívók gyakran csak rontanak a helyzeten, mert nagymértékben felkavarják a szoba poros levegőjét. Ha allergiás, légúti betegségben vagy allergiás bőrbetegségben szenvedő van a családban, mindenképpen célszerű beszerezned egy vízszűrös porszívót, mely a felszívott szennyeződéseket a vízben megköti.

Megelőzésként pedig minden olyan tárgyat távolíts el a lakásból, ami csak porfogó lehet, így többek között a megunt plüssállatokat és a régi műszőrmetakarókat. A házi poratkák kedvenc helye az ágybetét, ezt szintén porszívózd ki rendszeresen, vagy légmentes borítással fedd le. Az ágyneműk, függönyök, ágytakarók atkamentesítését gyakori, 60°C-os mosással oldhatod meg. A levegő minőségét nagymértékben javíthatod rendszeres felmosással is.

Így gondoskodhatsz az egészséges levegőről!

Az alapos szellőztetés elengedhetetlen feltétele a tiszta szobalevegőnek. Szellőztetni minden reggel és minden este kell, ezt ne felejtsd el. Próbálj meg huzatot csinálni, hogy valóban kiszellőzzön a lakás.
A másik lényeges dolgot, a rendszeres takarítást már említettük, de az sem mindegy, milyen tisztítószereket használsz ehhez. A vegyszerek ugyanis telíthetik a szoba levegőjét mérgező anyagokkal, és ezek is allergiát okozhatnak. A természetes háztartási tisztítószerek zsenialitását már ezerszer hangsúlyoztuk.

Ne feledd, hogy például az ecet nemcsak a legtöbb felület tisztítására, hanem fertőtlenítésre is nagyszerűen alkalmas, úgy a konyhában, ahogy a fürdőszobai szerelvények esetében, nem beszélve a ruhák és egyéb textíliák mosásáról.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ecetes vizes oldattal még a penésztől is biztonságosan megszabadulhatsz.

Ezt is szeretjük