Mennyi ideig jó a liszt? Sokan egy évig is őrizgetik, pedig nem kellene
Sokan nem tudják, hogy a lisztet nem szabad túl sokáig tárolni. Sorra vesszük, mire figyelj!

liszt tárolás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elmúlt a karácsony, a nagy sütések és főzések ideje. Ilyenkor kiderül, hogy jóval több liszt maradt, mint amennyiből bejgli vagy linzer készült. A liszt ugyan eláll, de nem olyan sokáig, ameddig általában tárolni szokták.

A megfelelő tárolás pedig hónapokkal meghosszabbítja az alapanyag élettartamát. Így nem kell attól tartanod, hogy később nem lesz jó minőségű a süteményed, amit még a karácsonyra vásárolt lisztből készítettél.

Minden típusnak más a szavatossága

A lisztnek is van egy minőségét megőrző határideje, ami még nem megy a belőle készült étel kárára. A liszt általában a fogyaszthatósági dátum után is alkalmas a sütésre, főzésre, de ez az időpont mást és mást jelent a különböző fajtáknál.

A búzaliszt nagyjából fél év után kerül olyan állapotba, hogy elkezdhet avasodni vagy akár erjedni is, ha magasabb páratartalmú helyen van. A maglisztek sokáig elállnak, hiszen kisajtolják belőlük az olajat, ami az avasodásra hajlamos. Minél magasabb rosttartalmú azonban a liszt, annál inkább csökken az eltarthatósága. A teljes kiőrlésű, a Graham- vagy a tönkölylisztet fél éven belül javasolt felhasználni.

A penész szinte mindenhol felüti a fejét a lakásban, főleg a hidegebb hónapokban. Ezekre a részekre különösen figyelj az otthonodban!

Ennyi ideig jó a liszt

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek a sima búzaliszt tárolását maximum hat-nyolc hónapig javasolják. Ez a felbontott és bontatlan termékre egyaránt vonatkozik. A teljes kiőrlésű liszttermékek szavatossági ideje rövidebb, négy-hat hónap az optimális. Alapvető, hogy száraz és hűvös helyen javasolt tárolni a lisztet, jól záródó tárolóedényben. Optimális a nagyméretű csatos üveg vagy a fedeles fémdoboz, ami rozsdamentes.

Ha nemes vagy drága lisztfajtát kell hosszú ideig tárolni, azt érdemes légmentesen lezárt zacskóban a mélyhűtőbe rakni a felhasználásig. Ha romlott a liszt, kellemetlen és áporodott szaga lesz, nedves helyen csomósodhat és penészesedhet is. A rossz tárolást mutatja, ha rovarok vagy apró állatok fészkelik be magukat a lisztbe.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A lisztnek ártó rovarok

Az apró kártevő bogarak leginkább a konyhában és a kamrában fordulnak elő. Külön a lisztre specializálódik a lisztmoly és a lisztbogár. Utóbbiból létezik pár milliméteres és másfél centis is. Barna színű, csápos és keménypáncélú rovarok ezek, amelyek raktárakban fordulnak elő. Ha fonál- vagy pókhálószerű vékony szálak vannak a lisztben, az már a lisztmoly műve.

Bármilyen régóta tárolt lisztet felhasználás előtt érdemes átszellőztetni, majd átszűrni apró lyukú szitán vagy szűrőn, ez az állagának is jót tesz, és a molyosodást is kiszűri. A jó kenyér vagy sütemény a jó lisztnél kezdődik, így alapvető annak minősége - aminek egyik kritériuma a gondos és egészségtudatos tárolás. 

Ezt is szeretjük