Így szabadítsd meg a növényeket a levéltetvektől: nem kell hozzá vegyszeres permet
A levéltetű sok bosszúságot okoz, de nem lehetetlen megszabadulni tőle.

GettyImages-1126070368
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szörnyű a pillanat, amikor az ember meglátja, hogy levéltetvek egész hada lepte el nagy gonddal nevelgetett, szeretett növényeit.

Bár sokan azonnal  valamilyen vegyszeres permetért nyúlnának, felesleges ágyúval lőni a verébre: több olyan módszer is van a probléma orvoslására, amely nem jár agresszív szerek alkalmazásával. Ezeknek különösen azok veszik hasznát, akiknek kisgyermeke van, aki szívesen játszik a kertben, vagy olyanok, akiknél kisállat lakik az udvarban.

Levéltetű eltávolítása vegyszeres permet nélkül

A következő természetes megoldások segítenek elűzni a levéltetűsereget, és kerted ismét a régi lehet.

Csalánpermet

Áztass be 2,5 liter vízbe 250 gramm csalánlevelet 24 órára, majd a kapott levet töltsd spriccelőflakonba, és fújd le az érintett növényt, valamint közvetlen szomszédságát. Noha a lé kissé szagos, az eredmény magáért beszél majd.

Eukaliptusz-levendula keverék

2 liter vízbe csepegtess 50 csepp eukaliptusz-illóolajat és 50 csepp levendula-illóolajat, majd alaposan keverd össze, és egy spriccelőflakon segítségével vidd fel a folyadékot a növény leveleire. Mivel a levéltetvek nem tűrik ezeket az illóolajakat, hamarosan búcsút inthetsz nekik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fokhagymás permet

Nyomj össze 25 gramm fokhagymagerezdet, és áztasd be 24 órára 2 liter vízbe. Végül töltsd a folyadékot egy spriccelőflakonba, és indulhat is a levéltetű-eltávolítás.

Megelőzés

Ha szeretnéd megelőzni, hogy növényeid levéltetvesek legyenek, vágd fel pár centis darabokra egy banán héját, és ásd el a növényed gyökerei körül 3-5 cm mélyen. Az is segíthet, ha petrezselymet vagy büdöskét ültetsz a növények közé, ugyanis azok is távol tartják a hívatlan vendégeket. Végül egy ráadástanács: ha meglátod, hogy a növényed egyik része tetves, azt azonnal vágd le, hogy a baj ne terjedhessen tovább.

Biomódszerek kerti kártevők ellen

Akár virágos-, akár zöldségeskertről van szó, előfordulhat, hogy kártevők jelennek meg benne. Ezeket vegyszerek nélkül is el lehet űzni.

Ezt is szeretjük