Az 5 leghatásosabb légtisztító szobanövény a NASA szerint
Bizonyos növények otthonod levegőjét sokkal egészségesebbé teszik. Nézd meg a képeket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes szobanövények nemcsak az otthonodat teszik szebbé, hanem az egészségedet is védik. Nagy szükség van rájuk, hiszen bizonyos festékek, lakkok, ragasztók olyan anyagokat bocsátanak ki, melyek kifejezetten káros hatásúak. Szerencsére néhány dísznövény képes különböző veszélyes gázokat, mérgező anyagokat kiszűrni, mint például a formaldehidet, a benzolt vagy az ammóniát. Óvd az egészségedet, és válassz közülük minél többet az otthonodba!

A NASA kutatása

Nagyvárosok lakóinál, különösen irodai dolgozók esetében figyelték meg az úgynevezett beteg épület szindróma nevű jelenséget. Ennek lényege, hogy a levegőben bizonyos koncentrációban megjelenő anyagok hangulatváltozást, valamint különböző testi tüneteket - fejfájás, bőrirritáció, émelygés - eredményezhetnek. A megoldás viszont rendkívül egyszerű: bizonyos dísznövények képesek jelentősen javítani a levegő minőségén.

A NASA kutatói zárt plexiüveg alatt nevelt növények szennyezőanyag-felvételét követték figyelemmel. Az elszigetelt levegőbe különböző kémiai anyagokat juttattak, és megfigyelték koncentrációváltozásukat. Kiderült, hogy nem csupán a növények levelei, hanem a gyökerük, valamint a talajbaktériumok is részt vesznek a koncentráció mérséklésében.

Kamal Meattle olyan növényeket gyűjtött össze, melyek képesek a levegő minőségének javítására. Új-Delhiben egy üzletközpontot láttak el ezekkel, majd megfigyelték az ott dolgozók egészségére gyakorolt hatásukat. Arra is fény derült, hogy az alkalmazottak egyértelműen energikusabbak lettek, valamint más munkahelyekhez viszonyítva náluk jelentősen csökkent a fejfájás, a szemirritáció és a légúti megbetegedés kialakulásának valószínűsége. Nézd meg képeken, milyen növényekről van szó!

Képek forrása: hu.wikipedia.org, Fir0002; KENPEI.

Ezekkel a növényekkel tarthatod távol a betörőket

Szépek, és a betörések megelőzésében is segíthetnek. Nézd meg képeken a leghasznosabb növényeket!

Ezt is szeretjük