Ez a legolcsóbb fűtési módszer: erre kellene mindenkinek átállnia a szakértők szerint

Nem éppen a gázfűtés a legjobb alternatíva.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia - legalábbis ezt javasolja a döntéshozóknak a Magyar Tudományos Akadémia - MTA - Környezettudományi, illetve Energetikai Elnöki Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Termálenergia Társaság.

A közös szakmai állásfoglalás azt hangsúlyozza, hogy a megújuló energiával történő fűtés nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságnak is jelentős lökést ad. Mindemellett a javasolt program végrehajtása révén 150 ezer új munkahely létesülhet, ráadásul a GDP fenntartható, 1,2-3%-os éves növekedése mellett.

Fontos lenne csökkenteni a földgázfüggőséget

Magyarország adottságai jók ahhoz, hogy helyi erőforrások felhasználásával csökkenteni lehessen a földgázfüggőséget, és így az épületek is környezetbarátabb módon, sőt, olcsóbban is fűthetőek lennének.

A Nemzeti Energiastratégiához kapcsolódó Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv szerint 2020-ra el kellene érni, hogy a bruttó végső energiafogyasztásban 14,65% legyen a megújuló energiaforrásból előállított energia részaránya.

A cél eléréséhez azonban egyebek mellett az szükséges, hogy a települések hőellátásában hosszú távú energiahordozó-váltási program menjen végbe, kormányzati ciklusokon átívelő politikai és társadalmi összefogással, támogatással. Ennek első lépése pedig a helyben elérhető energiaforrások hasznosításának bővítése.

A lakóknak is jobban kellene figyelniük

A megújuló energiaforrások csak úgy alkalmazhatóak azonban hatékonyan, ha jelentősen javul az épületek energiahatékonysága, illetve a lakók jobban figyelnek az energiatakarékosságra. Magyarország csaknem 4 millió ingatlanának energetikai korszerűsítésével, vagyis az utólagos hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel minimum 30%-kal csökkenthető az összes hőigény. A beruházás - átlagosan ingatlanonként 3 millió forint fajlagos értékkel számolva - 12 ezer milliárd forintba kerülne. Ez 40 éves program esetén 300 milliárd forint évente.

Ez válthatná fel a földgázt

A javaslat szerint a különféle uniós támogatási programok pénzeit minél nagyobb arányban kellene az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására fordítani.

A javasolt program végrehajtása után a hazai hőellátás energiaszerkezetében 18%-ot foglalna el a geotermia a jelenlegi 1,2%-kal szemben, 4%-ot a napenergia, 47%-ot a biomassza a mostani 11% és 31%-ot a földgáz a jelenlegi 87,8% helyett.

Ezt is szeretjük