Ez a legolcsóbb fűtési módszer: a legjobban ebben éri meg gondolkodni
Te hogyan fűtesz? Nézd meg, mennyire éri meg!

nagykep?cikkid=165178&kep=olcso-futes1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a hivatalos fűtésszezon már szeptember közepe óta tart, az elmúlt időszak hűvös, sokszor fagyponthoz közeli hőmérsékletének köszönhetően a legtöbb helyen még azok is igyekeztek növelni otthonuk hőmérsékletét, akik előbbit nem is használták még ki.

Bármilyen kellemes és meghitt hatása van is azonban egy meleg lakásnak, a fűtésköltségek felemlegetése sokaknál egy pillanat alatt képes hűvösebb hangulatot eredményezni, nem véletlen, hogy évről évre felmerül a kérdés, hogyan lehetne olcsóbban megoldani a fűtést. Amellett persze, hogy érdemes ismerni a legkülönfélébb költségcsökkentő praktikákat, azzal sem árt tisztában lenni, mi jelenti a legolcsóbb fűtési módszert.

A legdrágább és a legolcsóbb

Székelyhidi László épületgépész és megújulóenergia-szakértő szerint a legdrágább fűtési módszert a villanyfűtés jelenti, még akkor is, ha valaki energiatakarékos készülékeket használ e célra, a legolcsóbb megoldás pedig még ma is a fatüzelés, még annak ellenére is, hogy a benne rejlő potenciált nemcsak, hogy egyre több fogyasztó fedezi fel újra, de sajnos azok is, akik az erőforrásokat biztosítják hozzá, így jellemző, hogy egyre drágul a tüzelő.

Ugyanakkor ez nemcsak erre az energiaforrásra jellemző, mely a szakértő szerint akár 50%-os költségcsökkenést is jelenthet a hagyományos gázfűtéshez képest, a fának ugyanis kivételesen jó fűtőértéke van, emellett megújuló energiaforrásnak számít - bár tény, hogy némiképp károsítja a környezetet, egy fa élete során termel annyi oxigént, hogy képes legyen kompenzálni ezt.

Egy fatüzelésű rendszer kiépítése, melyhez egy kazán néhány százezer forintba kerül, és ugyanúgy radiátorokra köthető alternatívát jelent, elsősorban családi házak esetében ideális megoldás, társasházakban csak pelletkandalló kivitelezhető, az is csak akkor, ha van külön kémény.

A fatüzelés után a gázfűtés a legkedvezőbb jelenleg, azon belül is a kondenzációs kazánok alkalmazása, melyek az égéstermékben lévő, rejtett hőt is hasznosítják a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával. Egy ilyen kazánra való átállással akár 10-20%-os rezsicsökkenés is bekövetkezhet.

A jövőben még olcsóbb lehet a fűtés

A Magyar Tudományos Akadémia - MTA - Környezettudományi, illetve Energetikai Elnöki Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Termálenergia Társaság állásfoglalása szerint a jövőben mindenképp a megújuló energiával való fűtésnek kell dominálnia, a cél pedig az, hogy minél inkább csökkenjen hazánk földgázfüggősége.

Úgy vélik, a döntéshozóknak törekedniük kell arra, hogy az uniós támogatási programokból származó összegeket minél nagyobb arányban lehessen az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására fordítani, többek között a földhő, a biomassza és a napenergia támogatásával.

Ezt is szeretjük