Többet kell fizetned idén fűtésre, ha ezt nem csinálod meg: mutatjuk, mit kell!
Egy filléredbe sem kerül, és sokat spórolhatsz, ha megteszed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos megtenni már a fűtésszezon kezdetén azokat a lépéseket, melyek révén nemcsak biztonságban tudhatod családodat, de a pénzedet sem költöd majd felesleges mértékben a gázszámlára, csak mert valamely készülék nem működik megfelelően.

Amellett, hogy szakértőt hívsz a kazán és a bojler éves karbantartása, kitakarítása és ellenőrzése céljából, a radiátorra is érdemes figyelmet fordítani, ezzel kapcsolatban ráadásul több lényeges teendőt te magad is elvégezhetsz.

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy gondosan portalanítsd a készüléket, törölgesd le a tetejét, a hátulját, és lehetőleg belsejét is próbáld kiporszívózni, legalább ilyen lényeges azonban, hogy gondoskodj légtelenítéséről is.

Miért kell légteleníteni a radiátort?

A radiátor csöveibe könnyen levegő, illetve légbuborék szorulhat, ami jelentős mértékben ronthatja hatásfokát azáltal, hogy akadályozza a víz megfelelő körforgását, ez a hatásfokcsökkenés pedig garantálja, hogy ugyanazért a melegért valójában többet fizess.

A radiátort persze nem kell mindenáron légteleníteni. Bár van, aki mindenképpen elvégzi a fűtésszezon kezdetén, van, aki csak akkor, ha már feltétlenül nagy szükség van rá, ennek jelei azonban általában egyértelműek.

A légbuborék jelenlétére hívja fel például a figyelmet, ha a radiátor nem melegít megfelelően, furcsa hangokat ad - például szörcsög -, vagy épp nem melegszik egyenletesen, van, ahol hideg marad, míg más részein akár forró is lehet.

Amennyiben a házi légtelenítés nem oldja meg a problémát, mindenképpen szakembert kell hívni, előbbivel azonban magad is könnyűszerrel próbálkozhatsz, ráadásul egy fillérbe sem kerül.

Csupán néhány percre lesz szükséged, illetve légtelenítő kulcsra vagy csavarhúzóra, valamint egy kisebb tálkára és rongyra, ami felfogja az esetlegesen kicsöpögő vizet. A légtelenítés pontos menetét pedig lépésről lépésre végigkövetheted, ha alábbi, képes útmutatót tartalmazó cikkünkre kattintasz!

Ezt is szeretjük