Még mindig ez a legolcsóbb fűtési módszer: a pelletfűtés éri meg leginkább

Fával fűteni manapság az egyik legjobb alternatíva, és egyáltalán nem ódivatú.

Fatüzelés pellet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azoknak, akik nem átalányban fizetnek a fűtés után, a hidegebb idő beköszönte komoly problémákat okozhat a fűtésköltségek miatt. Különösen, ha olyan alternatíváit használják, mint amilyen például egy villanyradiátor.

Villannyal fűteni manapság a legdrágább megoldást jelenti, aminél még a gáz is jobb választást jelent. Létezik azonban olyan lehetőség is, mely amellett, hogy függetlenít a rendszertől, környezetkímélő és gazdaságos is.

Még mindig a fatüzelés a legolcsóbb

Ahogy korábban szakértőnk, Székelyhidi László épületgépész és megújuló energia szakértő is elmondta lapunknak, jelenleg még mindig a fatüzelés számít a legolcsóbb, legtakarékosabb fűtési módnak, mivel a fának nagyon jó a fűtőértéke, és azt is érdemes figyelembe venni, hogy megújuló energiaforrásról van szó.

A fatüzelés 50%-os megtakarítást jelent a gázfűtéssel szemben, véleménye szerint továbbá hiába vádolják azzal a fatüzelést választókat, hogy a fa égése károsítja a környezetet, élete során ugyanis egy fa termel annyi oxigént, hogy ezt teljes mértékben kompenzálja.

A fatüzelés modern típusát jelenti a pelletfűtés

Amellett, hogy fatüzelésű rendszerek kialakítása elsősorban családi házakban lehetséges, sokan azért nem választják ezt a lehetőséget, mert túlságosan körülményesnek tartják a faanyag beszerzését, valamint kényelmetlennek azt, hogy a módszer jellemzően nem automatikus rendszert jelent. A hamut takarítani kell, emellett a meleg fenntartása is igényli, hogy valaki rendszeresen rakjon a tűzre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Létezik azonban a fatüzelésnek olyan alternatívája, mely automatikus beállítást és adagolást tesz lehetővé, így kizárólag a módszer előnyei érvényesülnek, ez pedig a fapellet, mely a salakanyag- és hamuképződés terén is lényegesen kedvezőbb a hagyományos fatüzelésnél. Ráadásul pelletkandallót még lakásban is ki lehet alakítani, amennyiben rendelkezik a kazánétól független kéménnyel.

A pellet egyfajta rostos anyag, melyet nagy nyomáson préselnek, illetve amelyet belekevert kötőanyag vagy a saját anyaga tart össze. A fapellet gyártása során fűrészport vagy faforgácsot préselnek össze. Az így létrejött pellet előnye, hogy a fűrészpornál könnyebben elég, ugyanakkor a homogén szemcseméret miatt a tűzifánál jobban hasznosítható egy automatizált rendszerben. A pellet hatásfoka jobb a tűzifáénál, károsanyag-kibocsátása pedig a szabályozott égés révén alacsonyabb. Könnyű tárolni és szállítani, illetve takarítani is jóval egyszerűbb utána.

Melegebb lesz a lakás, ha ezt csinálod: 7 trükk, amit még nem biztos, hogy ismersz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Új építésű ház esetében érdemes eleve pelletfűtésben, pelletkandallóban gondolkodni, mivel a kiépítési költség nem magasabb, mint más rendszereké, ugyanakkor hagyományos fatüzelésű kazánt is át lehet alakítani úgy, hogy alkalmas legyen automatizált pelletfűtésre.

A rendszerbe kerülési díj 300 ezer forint körül mozog - plusz a munkadíj -, a pellet kilója pedig 60-80 forint közötti áron kapható. Egy átlagos családi ház fűtése egy teljes szezon alatt 2 tonna fölötti mennyiséget is igényelhet, a gázzal szemben azonban a rendszer kiépítési költségei már viszonylag rövid időn belül megtérülhetnek.

Ezt is szeretjük