Nyakunkon a fűtésszezon: 3 dolog, amit csinálj meg most, és sokat spórolhatsz

Még időben vagy, hogy néhány egyszerű dologgal felkészülj rá.

radiator-teker

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormányhatározat szerint idén szeptember 15-én kezdődött el hivatalosan a távfűtési időszak, és május 15-ig tart majd. A kezdődátum azt jelenti, hogy a távhőszolgáltatóknak az épületek fűtésszabályo­zóit készenléti állapotba kellett helyezniük, melegebb időszakokban azonban ki is kapcsolhatják a fűtést, a folyamatos szolgáltatást pedig október 15-től biztosítják.

Mindez azért érdekes, mert általában a távfűtési időszak kezdete jelenti azt a lélektani határt a más típusú fűtést használóknak is, amikor is elkezdenek intenzíven készülni a fűtési nagyüzemre, ezzel egy időben pedig számba veszik azokat a lehetőségeket is, amelyekkel spórolhatnának, a gázszámla ugyanis jelentős mértékben növelheti meg a havi költségeket a hideg időszakban. Tedd meg a következő előkészületeket, és nyugodtabban nézhetsz elébe a fűtésszezonnak.

Ellenőriztesd a fűtőberendezéseket!

A szakemberek szerint a fűtés megkezdése előtt célszerű ellenőriztetni a fűtőberendezéseket, a kazánt, a kéményt, egyrészt az olyan súlyos következmények megelőzése érdekében, mint a szén-monoxid-mérgezés - szerezz be szén-monoxid-érzékelőt is - vagy egy tűzeset, másrészt a hatásfok növelése érdekében. A kazánt sosem szabad házilag szétszerelni, vagy bármilyen beavatkozást végezni rajta, azt csak szakember végezheti speciális szerszámokkal és szaktudással.

Amellett, hogy az éves karbantartás megelőzheti a tragédiákat, akár 5-10%-kal is csökkentheti a költségeket a hatásfok javítása által. Utóbbi még akkor is lehetséges, ha nem találnak semmiféle problémát, ugyanis már a porréteg eltávolítása által is mérhető a jobb teljesítmény.

Készítsd fel a radiátort!

A radiátor megfelelő állapota is lényegi kérdés a fűtésszámla szempontjából, így még azelőtt gondoskodj karbantartásáról, hogy először használnád idén. Alapvető a portalanítás, a porréteg ugyanis igen jól szigetel, így csökkenhet a hőleadás mértéke. Ugyanilyen fontos a légtelenítés, ha ugyanis a csövekbe levegő szorult, a fűtőtest nem működik majd megfelelően, amire felhívhatja a figyelmet az egyenetlen melegedés vagy bármilyen furcsa hang. A légtelenítés  egyáltalán nem bonyolult, és házilag is könnyen elvégezhető: az egyes lépéseit részletesen mutatjuk meg, ha ide kattintasz.

A radiátor felkészítéséhez tartozhat a hőtükör fólia felragasztása is, ami megakadályozza, hogy a radiátor hátsó részéből a falon át hő távozzon, helyette visszaveri azt, így több jut majd a szobába. Szintén lépésről lépésre mutatjuk meg a pénztárcabarát eszköz alkalmazását, ha ide kattintasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Téliesítsd a lakást!

Sokan szeretik télen a lakást kuckósabbá tenni, például meleg lakástextilekkel, ezek azonban nemcsak a hőérzetet növelhetik, de szigetelő hatással is bírnak. Ha például a falakra falvédőt, a padlóra puha, meleg szőnyeget, az ablak elé pedig vastagabb anyagú sötétítőt teszel, könnyebben bent tarthatod a meleget a lakásban. Célszerű a bútorokra, kanapéra, fotelre is plédet teríteni, akadályozza ugyanis, hogy gyorsan lehűljenek.

A lakás házi szigetelése érdekében előbbieken túl is léteznek módszerek, ilyenek például az ablakok jobb szigetelését elősegítő huzatfogó párnák vagy épp a szigetelőcsík felragasztása, illetve a hőszigetelő ablakfólia alkalmazása, mely plusz szigetelőréteget ad az ablaküveghez.

Ezt is szeretjük