Milyen gyakran jöhet a lakásba a főbérlő? Ezt mondja a törvény

Ha nem írtatok erről semmit a szerződésbe, a törvény az iránymutató.

csonget-berbeado

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos történetet hallani olyan bérbeadókról - a köznyelvben főbérlő, bár ez nem hivatalos és helyes megnevezés -, akik úgy járnak-kelnek a bérlő által lakott lakásban, mintha ők is ott élnének, vagy épp csak az éjszaka közepén jelennek meg azt állítva, hogy egyet igazán ott alhatnak, hisz mégiscsak az ő lakásukról van szó.

Mindemellett az sem ritka, hogy a bérbeadó a saját kulcsait használva olyankor ellenőrzi a lakást, amikor épp nincs otthon senki, vagy épp túl gyakran, meggátolva, hogy a lakók valódi otthonnak érezzék a helyet, ahol nem háborgatja őket senki. Holott ehhez nem feltétlenül lenne joga, legalábbis, ha a szerződésben nem írtátok le részletesen, hogy van.

A bérbeadó ellenőrzési joga

Amikor a bérlő és a bérbeadó aláírják a bérleti szerződést, bérleti jogviszony keletkezik, melyet igen komolyan kell venni, ennek értelmében ugyanis az adott időre a bérbeadó a használat és a birtoklás jogát ruházza át a bérlőre. Így a lakás másvalaki lakásának számít majd a használat tekintetében, ahová nem lehet csak úgy, jogtalanul bemenni, az ugyanis magánlaksértésnek számít.

A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó, 1993. évi LXXVIII. törvény szerint a bérbeadó évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint ellenőrizheti a rendeltetésszerű használatot, illetve a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését. A törvény emellett előírja azt is, hogy ezt a bérlő szükségtelen háborítása nélkül teheti csak meg, ami a gyakorlatban általában azt is jelenti, hogy az időpontot előre egyeztetniük kell.

Ha azonban ez megtörtént, a törvény a bérlőt is kötelezi arra, hogy a bérbeadó lakásba történő bejutását ilyenkor biztosítsa, az ellenőrzést pedig tűrje. Ez a rendelkezés egyébként irányadó az olyan esetekre is, amikor rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt van szükség a lakáson belül hibaelhárításra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szerződésbe érdemes mindent részletekbe menően belefoglalni, tisztázni, a bérbeadó mikor és milyen körülmények között keresheti fel az ingatlant. Nem jogszerűtlen, ha a bérbeadó azt szeretné, hogy hetente ellenőrizze a lakást, ezt azonban szintén bele kell foglalni, mint ahogy a bérlő részéről azt is érdemes, hogy ezt mennyivel előtte szükséges egyeztetni.

Gyönyörű dekortippek albérletbe: csináld meg, ha nagyobb átalakítást nem engednek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Léteznek természetesen meglehetősen visszás helyzetek, mikor a bérlők nem engedik be a bérbeadót a lakásba, és visszaélnek a magánlaksértés eshetőségével. Legyen szó az ellenőrzések számáról vagy épp a bérlők kötelezettségeinek megszegéséről, a bérbeadói oldalról is az a legjobb, ha mindent pontosan rögzít a szerződés.

Ezt is szeretjük