Milyen gyakran jöhet a lakásba a főbérlő? Ezt mondja a törvény
Ha nem írtatok erről semmit a szerződésbe, a törvény az iránymutató.

csonget-berbeado
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos történetet hallani olyan bérbeadókról - a köznyelvben főbérlő, bár ez nem hivatalos és helyes megnevezés -, akik úgy járnak-kelnek a bérlő által lakott lakásban, mintha ők is ott élnének, vagy épp csak az éjszaka közepén jelennek meg azt állítva, hogy egyet igazán ott alhatnak, hisz mégiscsak az ő lakásukról van szó.

Mindemellett az sem ritka, hogy a bérbeadó a saját kulcsait használva olyankor ellenőrzi a lakást, amikor épp nincs otthon senki, vagy épp túl gyakran, meggátolva, hogy a lakók valódi otthonnak érezzék a helyet, ahol nem háborgatja őket senki. Holott ehhez nem feltétlenül lenne joga, legalábbis, ha a szerződésben nem írtátok le részletesen, hogy van.

A bérbeadó ellenőrzési joga

Amikor a bérlő és a bérbeadó aláírják a bérleti szerződést, bérleti jogviszony keletkezik, melyet igen komolyan kell venni, ennek értelmében ugyanis az adott időre a bérbeadó a használat és a birtoklás jogát ruházza át a bérlőre. Így a lakás másvalaki lakásának számít majd a használat tekintetében, ahová nem lehet csak úgy, jogtalanul bemenni, az ugyanis magánlaksértésnek számít.

A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó, 1993. évi LXXVIII. törvény szerint a bérbeadó évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint ellenőrizheti a rendeltetésszerű használatot, illetve a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését. A törvény emellett előírja azt is, hogy ezt a bérlő szükségtelen háborítása nélkül teheti csak meg, ami a gyakorlatban általában azt is jelenti, hogy az időpontot előre egyeztetniük kell.

Ha azonban ez megtörtént, a törvény a bérlőt is kötelezi arra, hogy a bérbeadó lakásba történő bejutását ilyenkor biztosítsa, az ellenőrzést pedig tűrje. Ez a rendelkezés egyébként irányadó az olyan esetekre is, amikor rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt van szükség a lakáson belül hibaelhárításra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szerződésbe érdemes mindent részletekbe menően belefoglalni, tisztázni, a bérbeadó mikor és milyen körülmények között keresheti fel az ingatlant. Nem jogszerűtlen, ha a bérbeadó azt szeretné, hogy hetente ellenőrizze a lakást, ezt azonban szintén bele kell foglalni, mint ahogy a bérlő részéről azt is érdemes, hogy ezt mennyivel előtte szükséges egyeztetni.

Léteznek természetesen meglehetősen visszás helyzetek, mikor a bérlők nem engedik be a bérbeadót a lakásba, és visszaélnek a magánlaksértés eshetőségével. Legyen szó az ellenőrzések számáról vagy épp a bérlők kötelezettségeinek megszegéséről, a bérbeadói oldalról is az a legjobb, ha mindent pontosan rögzít a szerződés.

Ezt is szeretjük