Súlyos bírság járhat érte ősszel: ma már tilos csak úgy avart égetni

20 és 60 ezer forint közötti összeget is fizethet az, aki tilalom ellenére éget.

Avarégetés bírság
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszhöz egykor szervesen hozzátartozott egyfajta jól ismert, füstös illat, melynek sokszor jellemzően az avarégetéshez volt köze. Ezt azonban ma komoly szabályok korlátozzák.

Nem véletlen azonban, hogy ilyenkor, ahogy egyre több levél hullik le, sokakban felmerül a kérdés, mit tegyenek az avarral, ha szeretnének törvényesen eljárni, és nem akarnak bírsággal számolni. A katasztrófavédelmet, pontosabban Mukics Dániel tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának helyettes szóvivőjét kérdeztük meg a témával kapcsolatban.

Tilos avart égetni?

A kerti zöldhulladék égetése alapvetően tilos. A növényi hulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ha van ilyen rendelet, az pontosan meghatározza, hogy milyen napon vagy napokon és milyen körülmények között szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Erről a helyileg illetékes önkormányzatnál, illetve annak honlapján találhatsz bővebb információt.

Sok esetben órára pontosan meghatározza a rendelet, hogy mikor szabad a kertben elégetni a levágott, lehullott növényi hulladékot. Ha azonban az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor az adott településen tilos elégetni a száraz faleveleket, gallyakat, például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék égetése.

Mekkora bírság járhat érte?

Ha valaki önkormányzati rendelet hiányában vagy nem a rendeletben meghatározott időben és módon éget a kertjében, akkor azt az önkormányzat és a katasztrófavédelem egyaránt megbírságolhatja. A tűzvédelmi bírság ebben az esetben 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedhet. Ha a szabálytalan égetés során akkora tűz keletkezik, ami a tűzoltók beavatkozását igényli, 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki a katasztrófavédelem.

Mégis, mit lehet tenni a falevelekkel?

Ha nincs lehetőség az avar elégetésére, más módszerekben kell gondolkodni. De egyébként is érdemes, amellett ugyanis, hogy az avar, illetve más kerti hulladékok elégetésének károsak a környezetre gyakorolt hatásai, az avar egyáltalán nem haszontalan. Megszépítheti a kertet, emellett remek talajtakaró, és nagy hasznát lehet venni a fagyra érzékeny növények védelmének terén is.

Hasznos a szabadban élő állatok számára - legyen szó sünről vagy épp földigilisztákról -, de a baromfiféléknek is tökéletes alomanyag. Mindemellett komposzt előállítására is tökéletes, jól lazítja a tömörödésre hajlamos komposztot, és remek táplálék lesz belőle a talaj számára. Arra viszont vigyázni kell, hogy fertőzött leveleket ilyen célra ne használj.

Ha még sincs szükséged az avarra, érdemes érdeklődni, lakóhelyeden van-e lehetőség arra, hogy kerti zöldhulladék-zsákba gyűjtve elszállítsák. Számos helyen működik a módszer, miszerint a zöldhulladékot is elszállítják, bár csak az év bizonyos részében - jellemzően márciusról október végéig -, és bár rendszeresen, ritkábban, mint a háztartási hulladékot.

Ezt is szeretjük