Mit csinálj az ablakkal, ha tűz üt ki a lakásban? 5 életmentő szabály, amit olvass most el!

Tudod, mit kell, és mit nem szabad tenni lakástűz esetén?

Tennivalók tűz esetén

Annak ellenére, hogy valaki betartja a tűzvédelmi szabályokat, és megtesz minden tőle telhetőt az esetleges tűzesetek megelőzésére, előfordulhatnak balesetek, melyek komoly katasztrófahelyzetet eredményezhetnek, amikor is életmentő lehet a teendők alapos ismerete.

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy tűz esetén az egyik legelső feladat a tűzoltók számának tárcsázása, ezen kívül is léteznek azonban lényeges tudnivalók. Ilyenek a következők is, jegyezd meg őket egy életre, és nagyobb valószínűséggel kerülheted el a tragédiát.

Sose nyisd ki az ablakokat!

Ha tűz üt ki a lakásban, amivel nagymértékű füst is jár, sokan reflexből az ablakok felé indulnak, hogy a füstöt kiengedjék, ez azonban a lehető legrosszabb ötlet, a bejutó friss levegő ugyanis oxigénhez juttatja, és táplálja a tüzet, így az gyorsabban terjed majd.

A hátrahagyott lakás ajtaját is csukd be!

Lakástűz esetén a helyiségek és a lakás ajtóit az ablakokkal együtt be kell csukni, ha kijutottál, ez ugyanis segít a füst és a tűz továbbterjedésének akadályozásában, és védi a lakásokat a hő és füst okozta károsodásoktól.

A gyors helyzetfelmérés a legfontosabb
A tűz nagyon gyorsan terjed, ezért másodpercek is fontosak lehetnek. Ha látsz esélyt a tűz megfékezésére, kezdd meg azonnal az oltást, ha azonban nem, értesítsd azonnal a tűzoltókat - őket akkor is hívni kell az újragyulladás elkerüléséért, ha sikerült eloltanod a lángokat. A tűzoltók hívása után - 112-es általános segélyhívó vagy a 105-ös szám, melyet odakapcsolnak - szintén belekezdhetsz az oltásba, kármentésbe, ha azonban a tűz már akkora, hogy veszélyezteti a testi épségedet vagy a lakás szerkezetét, azonnal hagyd el az épületet, és szólj a többi lakónak, szomszédoknak is, ha kell, kiabálással.

Bár az ajtókat be kell csukni, sose zárd kulcsra őket, lépcsőházban való mentéskor ugyanis a tűzoltóknak ellenőrizniük kell a hátrahagyott lakásokat, pontosabban, hogy nem maradt-e ott senki, ezt azonban jelentős mértékben lassítja, ha fel kell törniük az ajtót, nem beszélve arról, hogy anyagi kárt is jelent.

Guggolva, négykézláb menekülj!

Érdemes előre tisztában lenni a menekülési lehetőségekkel, azzal, hogyan lehet a leggyorsabban elhagyni például egy lépcsőházat. Jó, ha akár előre el is gyakoroljátok, illetve megtanítod minden családtagnak.

A füst és a hő felfelé száll, így tűz esetén a padló közelében kell közlekedni, leguggolva, négykézláb, lehajolva, így a legbiztonságosabb. A  legrövidebb úton kíséreld meg a szabadba való kijutást, liftet, felvonót viszont ne használj menekülésre - kivéve a biztonsági liftet. Ajtók esetében óvatosnak kell lenni, a kilincsek ugyanis forrók lehetnek, ezért ne az ujjaddal vagy tenyereddel érintsd meg őket először.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védd magad vizes lepedővel!

Menekülés előtt érdemes gyorsan bevizezni valamilyen nagyobb ruhadarabot, törölközőt, lepedőt, majd a fejedre teríteni. Az orra ugyanígy célszerű vizes zsebkendőt szorítani. Ha a ruhád meggyullad, vedd le azonnal, és taposd addig, míg el nem alszik a tűz. Ha nem tudod levenni, a földre kell feküdni, ha például meg tudsz hempergőzni homokban.

Tudd, mivel oltasz!

Ha kitört a tűz, de még nem olyan nagy, és látsz lehetőséget az oltására, kíséreld meg, tudd azonban, hogy mivel mit szabad oltani. Elektromos tüzet tilos vízzel oltani, még áramtalanítás után is veszélyes lehet - ilyenkor használj inkább homokot, valamilyen nem gyúlékony felületű anyagot, poroltót, esetleg szódabikarbónát. Ha az étolaj gyulladt meg, szintén ne alkalmazz vizet, a gőzzé váló víz ugyanis szétrobbanthatja az olajat, és szétszórhatja a forró, égő olajcseppeket. Használj fedőt, vagy szódabikarbónát, poroltót. További információt a katasztrófavédelem honlapján találsz.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük